2023. január 25. | 14:14

Nem csak az alap, de a kilométer- és a viteldíjat is megemelték külső tényezőkre hivatkozva.

A taxis szervezeteknek sikerült megállapodniuk a fővárossal és egy költségvetésről szóló javaslatból kiderült, hogy emelkedni fognak a tarifák. A módosító indítvány elfogadása után március 6-án életbe lépnek az új díjak a szolgáltatásért cserébe.

Eddig az alapdíj 1000 forint volt, a viteldíj 400 forint/kilométer és a percdíj 100 forint. Ezek fognak most 10 százalékkal megemelkedni, így a márciusi dátumtól kezdve az alapdíj 1100 forint lesz, míg a viteldíj kilométerenként 440, a percdíj pedig 110.

Az emelésre a taxis szervezetek szerint azért volt szükség, mert egyfelől az erős infláció őket is érinti, másfelől az üzemanyagárstop kivezetése magas többletköltségeket jelentett sok sofőrjüknek. A javaslatot egyébként egyhangúlag 18 igen szavazattal elfogadta a fővárosi testület, a Fidesz-KDNP politikusai azonban mindannyian tartózkodtak a szavazáson.

Egy lap kért interjút Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől, aki elmondta, hogy a taxis szervezetek két javaslatcsomagot nyújtottak be a fővárosnak. Az egyik esetben újabb díjakat vezettek volna be, míg a másik csomagban ez a 10-10-10 százalékos emelés szerepelt.

Bár utóbbit módosították volna magasabb százalékokkal mondván, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ez kevés lehet, végül maradtak az eredeti emelés mértékénél. Újítás lehet viszont majd bécsi mintára, hogy a társaságok eltérhetnek a meghatározott áraktól 10 százalékkal, ha erre szükség van.

További segítség lehetne nekik egy másik javaslat, amiben az szerepel, hogy ha a maginfláció, az üzemanyagárak és az átlagkereset emelkedése meghaladja a 20 százalékot, akkor leülnek tárgyalni további emelésekről. A taxis tarifákat egyébként nem most először emelték a közelmúltban.

A gazdasági helyzetre hivatkozva egy elég jelentős emelés történt még 2022 májusában is a tarifák tekintetében. Akkor az alapdíj 700-ról 1000 forintra emelkedett, a viteldíj 300-ról 400-ra, míg a percdíj 75-ről 100 forintra.

Depositphotos