2022. december 08. | 09:17

A független irodák rövidesen emelhetnek áraikon, viszont a hatósági áras szolgáltatók is kezdeményezhetik a díjak emelését.

A taxisok eddig kivételt képeztek és míg sokan másoknak nem, nekik járt a 480 forintos hatósági üzemanyagár. Ennek viszont a legutóbbi kormányinfón vége lett, és ez alól már ők sem képeztek kivételt.

Mivel ezáltal költségeik megemelkednek majd, egyértelmű, hogy emelni fognak a viteldíjakon, amit a független taxis irodák minden további nélkül megtehetnek, viszont a hatósági áron szolgáltató cégek nem. Nekik mindenképpen egy egyeztetésre és a díjemelés folyamatának megindítására van szüksége.

Az Index Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét kérdezte az ügyben, aki azt mondta, hogy tudomásul kell venni az eddig hosszan elhúzódó viszonylag kedvezményes időszakot, ami innentől nem fenntartható.

Az elmúlt napok kaotikus üzemanyag-ellátásából arra lehetett következtetni, hogy túl sokáig nem tartható fenn az üzemanyaghiány, ezért a kormány hozott egy gyors, ám annál egyértelműbb stratégiai döntést.

Azokban a városokban pedig, ahol hatósági áron fuvaroznak a taxisok, kezdeményezhetik a taxisok, a szakmai kamarák, valamint az érdekképviseletek a díjak emelését a költségeik komoly mértékű emelkedése miatt.

Több taxisnak is okozhat a most befutó költségnövekedés megélhetési problémát, ezért fontos, hogy ezek a kedvezményezések elinduljanak. Az is igaz viszont, hogy ezzel talán még nehezebb helyzetbe kerülnek, mivel átléphetik a rezervációs árat.

A rezervációs ár az az összeg, amit a fogyasztó még éppen hajlandó kifizetni a szolgáltatásért, ha ezen az áron túlmennek a taxisok tarifáikkal, akkor akár jelentős számú utast elveszíthetnek. Ennek az eredményét semmilyen emelés nem befolyásolná pozitívan, hiszen az emelés mértéke itt már arányaiban magasabb számú utasvesztéssel járna.

Korábban egyébként az inflációra, az élelmiszerárakra és az üzemanyagárakra reagálva a Fővárosi Közgyűlés emelte a taxisok tarifáit. Még az április 13-án bevezetettek után, az alapdíj 700 helyett 1000 forintra, a kilométer díj 300-ról 400 forintra és a percdíj 75-ről 100 forintra emelkedett.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a taxisok egyelőre nem sztrájkra készülnek, hanem egyeztetésre. Minden illetékes intézménnyel felveszik a kapcsolatot, sőt, levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Sajnálatos módon az idei taxis tarifa megállapodás megkötése után számos olyan esemény történt/történik (háború, hiperinfláció, energiaválság, élelmiszerárak elszabadulása), mely a korábbi megállapodást elértéktelenítette.

 A levélben egy javaslatcsomagot is megfogalmaztak, aminek része tarifaemelés, engedélykiadások maximalizálása és a vállalkozások létszámának korlátozása, illetve adóengedmények, -kedvezmények szerepelnek javaslatként.

Depositphotos