2023. november 10. | 14:40

Talán nem tetszett a magyar férfinak az eredeti rendszám, ezért dönthetett az egyébként kiváló minőségű kópia elkészítése mellett. Végül nem csak ezért kell a törvény előtt felelnie.

A rendszám olyan egyedi hatósági jelzés, amivel nem érdemes szórakozni. Bárminemű takarása, megváltoztatása, áthelyezése vagy egy saját verzió készítése teljes mértékben szabálytalan és elég szigorúan büntetik.

Még az sem szerencsés – mert egyáltalán nem szabályos – amikor az autóra tett kerékpártartóra rakunk egy magunk által rajzolt, egyébként az autó azonosítóját ténylegesen tartalmazó rendszámot. Persze láttunk már ennél cifrább dolgokat, ezek közül például a falevéllel eltakarós megoldás elég „ütős”.

Ehhez képest egy 41 éves pándi férfi saját kezűleg barkácsolt, műanyag rendszámokat helyezett fel autójára. Ezek olyan jól sikerültek, hogy az eredetire a megtévesztésig hasonlítottak.

Igen ám, de 2023. november 7-én délután Ajkán a járőrök megállították igazoltatásra. Az intézkedés során pedig fény derült a turpisságra.

Az önjelölt rendszámkészítő elismerte, hogy ő készítette és tette fel a kocsira a „hatósági jelzéseket”. Az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai büntetőeljárást indítottak ellene egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsított kihallgatása közben kiderült az is, hogy vezetési alkalmasságának jogosultságát az érintett hatóság szüneteltette. Így az egyik ügy mellé begyűjtött még egy szabálysértési feljelentést is.

Összességében azonban nem ő az egy igazoltatással legtöbb rossz pontot gyűjtő autós hazánkban. Szeptember végén egy felsőnánai intézkedés során szinte kimaxolta a sofőr az elkövethető bűncselekmények számát.

Police.hu