2023. május 22. | 13:02

És védőrácsot is raktak fel, hogy még véletlenül se költözzön vissza a gólyapár.

Néhányan biztosan ismerik azt a dühítő helyzetet, amikor a frissen mosott autóra valami kosz kerül. Különösen kellemetlen, ha az madárpiszok, hiszen nehezen jön le és ha nem mossuk le időben, a lakkot is megmarhatja.

Valószínűleg a hajdúsági Létavértes önkormányzati dolgozói is ilyen helyzetbe kerülhettek párszor. Annyi különbséggel, hogy az ő autóikat nem egyszerű verebek vagy galambok, hanem egy gólyapár szőnyegbombázta rendszeresen.

Ezért az ott dolgozók úgy döntöttek, hogy gyökerestül szüntetik meg a problémát. Konkrétan leszedték a közeli gólyafészket és ráccsal elzárták a kéményt a fészkelni vágyó védett madaraktól.

Pedig a helyi gyermekélelmezési központ egy használaton kívüli kéményére tettek fészket a madarak, így azt nem zavarták. A helyieket felháborította a helyzet, olyannyira, hogy az az önkormányzathoz is eljutott.

A gólyák sem akarták annyiban hagyni a dolgot, mert napokig a kémény körül köröztek. Végül leszedték a rácsot és visszakapták a helyet, ám új fészket kell építeniük a nulláról és azt sem tudni, hogy a leszedett fészekben volt e tojás.

Eltüntetése egyébként környezetkárosításnak számít egy helyi madárkórház önkéntese szerint. Ráadásul ezek a madarak éppen fészekrakási és keltési időben vannak, ilyenkor a törvény is tiltja a védett madarak fészkének bármilyen megzavarását.

A fészket eltávolító személy először egyébként azt állította, hogy van engedélye a műveletre, de hamar kiderült, hogy ez hazugság. Az ATV riportot készített az esetről, amelyben szerették volna elérni a helyi polgármestert, ám ez nem sikerült.

Depositphotos