2024. január 18. | 11:19

Vakmerő dolog volt saját kezűleg barkácsolt, borzalmas minőségű rendszámmal kigurulni az utcára, a rendőrök rögtön díjazták is.

Az egyedi azonosítójel neve nem véletlen: nem létezik belőle több (ha figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy többek közt a motorokon, utánfutókon stb. kívül egyéb járművekre kettő készül belőle). Ám ezt a párt mindig együtt kell hordani, és csak azon a járművön, amelyikhez tartozik.

Ellenkező esetben nem szabálysértést követünk el, hanem súlyosan szankcionálható bűncselekményt. Mégis időről időre akadnak, akik azt gondolják, átpattintani a rendszámot egy másik autóra, esetleg kitalálni egy saját verziót egyenlő egy megbocsátható csínnyel.

Nem biztos, hogy így vélekedett egy balatonszárszói férfi, mindenesetre nem vette túl komolyan a rendszámkészítés mesterségét, mikor úgy döntött, ilyen műremeket tesz Ladájára. Ha még csak a kertben fotózgatta vagy csodálta volna művét, legyinthetnénk rá egyet, ám ő inkább kigurult vele a község utcáira 2024. január 16-án.

Pechjére, zöldre fényezett Lada Niva terepjárója elég feltűnő jelenség már önmagában is, hát még a különböző stílusú és méretű karakterekkel a rendszám helyén található rajzolattal. A rendőrök is azonnal kiszúrták, hogy itt valami nem stimmel, így megállították a helyzet tisztázása érdekében.

Ekkor derült ki, hogy nemcsak a rendszám minőségével van gond, hanem annak tartalmával is. A sofőr beismerte, hogy a rendszám nem az autóhoz tartozik, hanem ő találta ki, és saját kezűleg készítette.

Több nem kellett az egyenruhásoknak, a 70 éves férfit rögtön a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték kihallgatásra. Egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt kell felelnie, amiért akár 3 év börtönt is kaphat.

Nem ő az első, aki hamis vagy otthon gyártott rendszámmal közlekedik az utakon, mégis ritka, hogy valaki egyszerre kövesse el a két bűntettet. Nyáron egyébként pont a mi szemünk láttára közlekedett rajzolt rendszámmal egy Volkswagen Passat.

Police.hu