2024. február 13. | 09:10

Egyre több támadás éri az önvezető autókat használó vállalatokat az USA-ban.

Sokszor kerültek be eddig is a Waymo robottaxijai a hírekbe, hol humorosabb, hol tragikus ügyek miatt. Az önvezető járművek már engedélyt kaptak, hogy San Francisco egész területén, a nap 24 órájában közlekedjenek, így néhányan már intim együttlétekre is használják ezeket az autókat, egyfajta mobil motelként.

Tavaly nyáron történt az az eset, amikor megszakadt a kapcsolat számos robottaxival, amelyek elakadtak a városban, ezzel egy részét megbénítva a közlekedésnek. Az pedig még szomorúbb, hogy júniusban egy kutyát is elgázolt az egyik önvezető jármű.

Egyre többször tüntetnek San Francisco lakói az önvezető taxik ellen, ami most szombaton egy durvább esetbe torkollt. Körbevették a Waymo egyik autóját, amelyik épp Chinatownban közlekedett, és felgyújtották a robottaxit.

Épp a kínai holdújévet ünnepelte a tömeg, ahol petárdák és tűzijátékok repkedtek. Ekkor érkezett meg az önvezető jármű, amikor egy férfi felugrott az autóra, betörte a szélvédőjét, egy másik jelen levő pedig pirotechnikai eszközöket dobált a kabinba.

A robottaxi ekkor szerencsére nem szállított utast, így személyi sérülésről nem adtak hírt. A jármű azonban porig égett, ezzel a Waymo komoly kárt szenvedett. A Jaguar I-Pace önvezető villanyautó 29 kamerával van felszerelve, így a rendőrségnek könnyebb dolga lesz az elkövetők azonosításában.

Depositphotos