Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy önvezető autó gázolt el egy kutyát San Franciscóban, az állat nem élte túl

2023. június 09. | 08:27

Egy kiskutya futott ki az autó elé, amit a rendszer észlelt is, de az ütközést már nem tudta elkerülni.

Az önvezető technológia egyelőre gyerekcipőben jár, de már így is elképesztő, hogy hol tart. Vannak nagyvárosok a világban, ahol már kísérleteznek velük, ilyen San Francisco is.

Ebben fázisban a rendszernek teljesen hibátlanul kell működnie, hogy megadja minden embernek a bizalmat biztonságossága kapcsán. Ilyenkor viszont nem jönnek jól az olyan incidensek, mint amilyen május 21-én is történt San Franciscóban.

A Waymo vállalat egyik önvezető autója ugyanis elütött egy kutyát, ami nem sokkal később elpusztult. A találgatás egyből elindult arról, hogy a rendszer mennyire megbízhatatlan, pedig nem egészen erről van szó.

A cég egy Jaguar I-Pace modellje haladt a Toland Streeten önvezető módban, amikor a baleset történt. Az autó működésében nem volt hiba, minden környezeti elemet sikeresen felmért maga körül, majd jött a kiskutya.

A cég mérnökei megvizsgálták az autó rendszereit és kiderült, hogy az észlelte a kutyát. Sőt, egy biztonsági sofőr is ült az autóban, aki szintén észrevette az állatot, de már ő sem tudott mit tenni.

Hiszen a kistestű kutya a parkoló autók közül szaladt ki hirtelen, és akárhogy észlelte a rendszer, nem tudott időben megállni. Ezt az álláspontot erősítették meg az első vizsgálatok, bár az ügyben a nyomozást még nem zárták le.

A cég részvétét nyilvánította a kutya gazdájának és elmondta, hogy számukra a biztonság és a közösség bizalma a legfontosabb. A baleset biztosan nem tesz jót az önvezető autók így is pengeélen táncoló hírnevének, bár elvileg itt nem a rendszer hibázott.

Waymo
Egy Bugatti Chiron Super Sporttal akarnak legyőzni egy 37 millió lóerős űrrakétát - VIDEÓ 44 év után döntötte meg saját sebességrekordját az Aston Martin Bulldog

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!