2023. május 11. | 13:42

Éjszakai műszakokon át dolgoztak a kutasok a lopáson.

Magyarország Ügyészsége most jutott a végére annak az ügynek, amelyben 2020 és 2021 között több ezer liter üzemanyagot loptak el kutasok. Ehhez pedig a rendszer hibáját használták ki a töltőállomáson.

Ugyanis alkalmanként megszakadta a kapcsolat a kútoszlop és az online kassza között. Így alkalmuk volt nyom nélkül eltüntetni tetemesebb mennyiségű üzemanyagot.

Az első akció 2020 novemberében volt, amikor két alkalmazott és egyikük ismerőse találkozott a helyszínen, este. A kutasok direkt éjszakai műszakba kérték magukat, hogy észrevétlenül elkövethessék a lopást.

Főleg az egyes számú kútfejre repültek rá, és bármiféle megfigyelés nélkül kezdték el csapolni a tartályokat. Jellemzően kannákba, de sokszor járműbe is tankoltak az illegálisan megszerzett üzemanyagból.

Összesen 25 műszakon keresztül tudták végrehajtani az akciókat. Ennyi idő alatt nagyjából 8000 liter benzint és gázolajat tüntettek el ellenérték megfizetése nélkül. A másik benzinkutas is hasonló módszerrel lopott, ő azonban csak három alkalommal. Ő nagyjából szűk ezer litert lopott el a kút üzemeltetőjétől.

Ketten együtt nagyjából 9000 ezer liter ellopásáért felelősek, az okozott anyagi kár közel 3,5 millió forint. Ezt az összeget egyik esetben sem térítette meg senki az üzemeltetőnek.

Az ügyészség a két férfit üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével vádolta meg. A bíróság a két kutassal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, míg harmadik társukkal szemben pénzbüntetést szabott ki. Emellett pedig nem ússzák meg a kár megtérítését sem.

Kapcsolódó hír, hogy május 12-én továbbra is csökkennek majd idehaza az üzemanyagok átlagárai. Péntektől a 95-ös benzinért literenként 3, míg a gázolajért 2 forinttal kell majd kevesebbet fizetni. A benzin esetében az átlagár így 556, míg a gázolajnál 542 forint lesz.

Depositphotos