2023. augusztus 11. | 10:13

Nagyjából két héttel ezelőtt gyulladt ki egy autókat szállító teherhajó Hollandia partjainál, aminek következtében súlyos károk keletkeztek.

Nemrég körbejárta a világot a hír, hogy a Fremantle Highway nevű teherhajó Hollandia partjainál lángra kapott. Előzetes információk szerint egy elektromos autó gyulladt ki az autó rakterének legfelső emeletén, bár ez még nem megerősített.

A rakomány pontos összetétele sem ismert biztosan, egyelőre titkolóznak. Annyit viszont lehet tudni, hogy sok nagy értékű luxus- és sportautó is volt a fedélzeten. Ez bőven beleférhet, hiszen összesen 3784 autóról tudni, ami a fedélzeten volt. Ezek között egyébként 498 elektromos autót is szállítottak a hajón.

A jelenlegi információk szerint főleg Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi, Porsche és Lamborghini modellek voltak a raktérben, de akadt néhány Rolls-Royce is. Utóbbiról a márka szóvivője is beszélt egy lapnak, elismerte, hogy van néhány luxusautójuk a fedélzeten.

Azt, hogy milyen autók voltak pontosan és milyen értékben, azt egyelőre nem tudni. Szakértők szerint azonban a keletkezett kár olyan 300 millió euró körül lehet, ami átszámolva szűk 115,5 milliárd forint.

A tűzvész után nagyjából 800 autó maradt sértetlenül, ami azért nem olyan jó arány, hisz ez a teljes rakomány csupán 21 százaléka. Maguk a lángok is átterjedtek több autóra, sok azonban azért sérült meg, mert a legfelső emelet leszakadt a tűz során.

A lángokat egyébként korábban már sikeresen megfékezték és a hajót is elvontatták. A hollandiai Eemshavenbe vonatták, ahol egyelőre még nem pakolják le.

A hajót ellepték a szakértők és vizsgálati szervek, hogy megfejtsék, mi okozhatta a tüzet pontosan, illetve felmérjék a károkat. A hajónak egyébként volt egy 23 tagú indiai legénysége is, akiket még a tűz eloltása előtt kimentettek. Többük is komolyabban megsérült, egyikük viszont a mentőcsónakban életét vesztette.

Forrás: Lars Pennig / Picture Alliance / Getty Images