Íme, egy kiváló autós útvonal, ha kimozdulnál a városból

Közzétéve:
2019-04-17, 14:46

Van már terved a hosszúhétvégére? Ha nincs, akkor figyelmedbe ajánlanám az alábbi útvonalat

A tél folyamán sem nőtt be a fejem lágya és nem adtam el a kis Miatát sem. Amióta leszedtem a hard topot szinte mindig tető nélkül közlekedem, még a belvárosi dugóban is. Újra és újra rájövök az épületek homlokzatát nézegetve, hogy gyönyörű ez a város. Na meg arra is, hogy életem legrosszabb döntése lett volna, ha eladom. Nem találtam semmi olyat, ami ugyanilyen mosolyt tudott volna csalni az arcomra.

Amint adódott egy kis szabadidőm, még a versenyszezon előtti hétvégéken, azonnal autóba pattantam és menekültem ki a városból a természetbe. Volt, hogy egyedül élveztem az utat, de volt, hogy Imelda, Dani, Tibi vagy Tomi csatlakozott hozzám egy jó kis hétvégi csapatásra. Őket sikerült is megfertőznöm a szabadság érzésével, csak az a baj, hogy nehéz összeegyeztetni ki mikor ér rá. Tomit annyira magával ragadta ez a feeling, hogy vett is egy fakormányos Volvo C70-et.

Velük már néhány útvonalat bejártunk Tihanytól Gödöllőig, persze nem egyszerre, hanem különböző alkalmakkor. Most egy viszonylag hosszabb, komplexebb utat ajánlok figyelmedbe, amely egyben teljesítve kicsit hosszúnak tűnhet, de több részletben is élvezetes.

Tudom, hogy rengeteg oldal boncolgatta már Budai-hegység autós útvonalait, de mindig van új a Nap alatt...

Dobogókői látkép

1. A Dobogókői Kilátó

A Google Maps útvonaltervezőjében felvettem kiinduló pontnak a Belvárost, onnan forgalomtól függően viszonylag hamar a 10-es úton van az ember. A Dobogókői Kilátó parkolójához közeledve az utolsó kilométereket a kanyarok egymásutánja teszi izgalmassá. Felérve gyönyörű kilátás tárul eléd. Én képes lennék órákat eltölteni a tájat fürkészve vagy éppen sétálva.

2. Esztergomi Bazilika és Párkány

Az Esztergomi Bazilikához a Dobogókői út hangulatos kanyarjain keresztül juthatsz át, erre a részre tipikusan igaz, hogy az út a lényeg, nem pedig a cél. A székesegyház parkjából eléd tárul Párkány városa, amely naplementében még csodásabb. A Duna szlovák partján van egy nagyobb placc, amelyet a Mária Valéria hídon keresztül közelíthetsz meg. Érdemes átmenni és nem csak azért, mert erre vezet az útvonal, hanem, mert gyönyörű képeket lehet készíteni erről az oldalról is a szemközti klasszicista és óegyiptomi stílusú épületről.

Nem egyszer volt már olyan, hogy útitársaimmal csak eddig jutottunk a tervezett útvonalon, mert elidőztünk a természetben. Viszont, ha vezetni szeretnél, akkor ezután egy hangulatos szlovák szakasz következik.

Párkányban az MX-5 háttérben az Esztergomi Bazilika

3. Zebegény Kós Károly- kilátó

A következő megálló 30 perces autókázással érhető el, ugyan majdnem teljesen sík és kevésbé kanyargós, mint az előző szakasz, viszont festői szépségű tájon vezet keresztül az 564-es út Ipolyszalkáig.  Útközben érdemes megállni egy-egy fotót készíteni a szeretett autódról. A községben tudsz átkelni az Ipoly folyón, ami egyben az országhatár is, a másik oldalon az aszfalt minősége kicsit változik, de a csodás látvány és az élmény nem! Szob városnál tér vissza az út a Duna partra, amely után már Zebegény következik. A parkolás kicsit necces a szűk utcákban, de megéri azt a kis sétát az eléd táruló panoráma.

Az eltolt szintű kilátóból balra tekintve a Dőry-kastély fehér épületét láthatod, míg kissé jobbra tekintve a Hétlyukú híd található, ami a vasúttörténet egyik legrégebbi ipari emléke. Emögött a Pilis vonulatai és a Börzsöny délnyugati része terül el.

4. Vác - Dunapart

A 12-es és a 2-es úton 30 perc alatt meg lehet érkezni Vácra, amelyet a Dunakanyar központjának is tartanak. Pest megye ötödik leglakottabb városa kedvelt idegenforgalmi célpont, gazdag kulturális élete és történelme miatt. Az Ady Endre sétány mellett található parkban érdemes eltölteni egy kis időt a természeten mélázva. Bár van biztonságosabb módja is, nem csak az, ahogy én szoktam...

A váci Dunaparton lévő fán

A megállókat is beleszámolva az elindulástól eltelt legalább már három-négy óra, attól függően, hol, mennyit időztél. A partról rövid gyaloglással elérhető a főtér, ahol rengeteg étterem és kávézó közül választhatsz. Az ebéd utáni séta alatt eldöntheted, hogy komppal átkelsz a folyón és Tahitótfalu felé veszed az irányt vagy a 2-es úton Göd és Dunakeszi érintésével térsz vissza a fővárosba.

A Budai hegység és a Dunakanyar autós útvonala

5. Szentendre

Az első opció hosszabb, viszont szebb és úgy útba tudod ejteni még Szentendrét is, amely a Dunakanyar kapujában fekszik. A város roppant hangulatos és gyönyörű. A hosszú és tartalmas nap után kellemes fáradtság, de egyben feltöltődés is hatalmába keríti az embert.

A Budai hegység és a Dunakanyar autós útvonala komp nélkül

Ezekkel a megállókkal egy átfogó képet kaphatsz a Dunakanyar látványosságairól és az általam számolt 160 km nem is vészes. A teljes trip megállókkal együtt nem rohanva 7-8 órát azért igénybe tud venni. Viszont sétálhatsz és tízóraizhatsz Dobogókőn, átmentél Szlovákiába, ebédeltél Vác főterén, mindezt egy kellemes szentendrei kószálással levezetve, olykor festői szépségű környezetben kocsikázva.

Érdemes magaddal vinned vizet és valami harapnivalót, illetve ha Mazda MX-5-tel vagy valamilyen kabrióval, roadsterrel vágnál neki az útvonalnak, akkor a kezdőszett se maradjon otthon, gondolok itt a napszemüvegre, a fullcapre és a naptejre.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Trackwood és MX-5 Találkozó vár a hétvégén
2018. augusztus 22.
Lassan vége az augusztusnak, de még mindig nem maradsz autós programok nélkül. Máriapócson egy elég komoly drift bajnokság, míg Kunmadarason MX-5 találkozó vár rád.
A restaurátor csapat és az első gyári felújított Miata oldalról fotózva
2018. szeptember 28.
2017. augusztusában a Mazda bejelentette, hogy restauráló programot indít, amelyben a hatalmas népszerűségnek örvendő MX-5 NA-kat varázsolják ismét gyári állapotúra.

További hírek