2018. december 26. | 11:00

Genf, Tokió, Detroit, New York, Balatonfüred. Mi a közös ezekben a városokban? Mindegyikük helyszínül szolgál egy kiemelkedő autós eseménynek 2019-ben (is)!

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mikor és hol várhatóak a legnevesebb nemzetközi autószalonok-kiállítások. A listába került két hazai esemény is, melyek népszerűsége ugyan elmarad a legnagyobbakétól, de azért kihagyni egyáltalán nem érdemes őket!

Genfi Autószalon

Mikor lesz a Genfi Autószalon?  2019. március 7 - március 17.    

2019 márciusában ismét megrendezésre kerül a híres Genfi Autószalon, immáron 89. alkalommal. Az első 1905-ös szervezése óta számos különleges és népszerű autóval ajándékozta már meg a nagyérdeműt, magas színvonala miatt világszinten az egyik legnevesebb autószalon. Egzotikus formák, jövőbemutató technológiák és méregdrága termékek fogják lenyűgözni az odalátogatókat. Az elmúlt években olyan kocsik debütáltak itt, mint például a Lamborghini Centenario, a McLaren P1 vagy a Maserati Gran Turismo.

Tokiói Autószalon

Mikor lesz a Tokiói Autószalon? 2019. január 11 - január 13.

A Tokiói Autószalon sajnos kimaradt a 2018-as naptárból, de aggodalomra semmi ok, 2019-ben már ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt. Félreértés ne essék, nem volt semmilyen fennakadás az előző évben, csupán kétévente szokták megrendezni az említett eseményt, amit nyugodt szívvel szoktak az 5 legnagyobb kiállítás közé sorolni világszerte. A JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association) az esemény főszervezője, az eddigi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy inkább konceptek, rendhagyó tanulmányok debütálnak itt, a tuningautókkal karöltve. A tényleges sorozatgyártásba kerülő járművek száma jócskán eltörpül mellettük. Szívesen elutaznál Japánba? Megismernéd az ottani kultúrát? Kösd össze utadat a Tokyo Motor Show-al, így az élmény biztosan maradandó lesz!

New York-i Autószalon

Mikor lesz a New York-i Autószalon? 2019. április 19 - április 28.

A New York-i Autószalont 1900 óta minden évben megrendezik. Itt debütálnak az autók a nemzetközi, vagy kimondottan az amerikai piacra, de tanulmányok és versenygépek is akadnak szép számmal. Székhelyéül a Jacob K. Javits Convention Center szolgál Manhattanban. Ahogyan a nevében is benne van, nemzetközi jellegű, így szerencsére nem csak amerikai járművekkel találkozhatsz a kiállításon, a világ minden tájékáról érkeznek majd modellek. 2018-ban olyan autók mutatkoztak be, mint például a lenyűgöző Lamborghini Urus, a teljesen elektromos Jaguar I-Pace, vagy a Maserati Levante legvérmesebb változata, a Trofeo. Kíváncsian várom, milyen meglepetéseket tartogat a 2019-es felhozatal!

Nemzetközi Automobil és Tuning Show – AMTS

Mikor lesz az AMTS? 2019. március 22 – március 24.

A 2018-as AMTS kapott hideget, meleget, elég megosztó visszajelzésekkel és véleményekkel kellett szembenézniük a szervezőknek. A túlzsúfoltság, és a horribilis árak jócskán levettek az élményfaktorból, de bízok benne, hogy tanultak a hibákból és 2019-ben már egy jóval élhetőbb esemény fogja megnyitni kapuit a látogatók előtt. Mert mégiscsak a hazai autós rendezvények alfája és omegája az AMTS, illene kihozni belőle a maximumot. Nem a kiállítási tárgyakra vonatkozott a kritika, hiszen az előző évek felhozatalából kiindulva 2019-ben is egy magas színvonalú showra számíthatsz, ahol a porig ültetett tuning-gépektől kezdve a veteránokon keresztül a drift-szörnyetegekig mindennel fogsz találkozni. Nem csak fiatal hímnemű egyéneknek lehet élvezetes időtöltés, akár családostól is nyugodtan ki lehet menni, ha kicsit is érdeklődtök az autózás iránt. Aki kilátogat, garantáltan mosollyal az arcán és élményekkel a háta mögött fog kisétálni a Hungexpóról!

Balatonfüred Concours d’Elegance

Mikor lesz a balatonfüredi Concours d’Elegance? 2019. május 3 – május 5.

A Concours d’elegance minden bizonnyal a legnevesebb hazai veterántalálkozó, amely 2019-ben is ámulatba fogja ejteni az odalátogató lelkes rajongókat. Várhatóan 50 páratlan értéket képviselő autócsoda fog felsorakozni Balatonfüreden, a Tagore sétányon, nagyrészük már május 3-án délután, rendőri kísérettel fog indulni Győrből, hogy egy közös „kergetőzést” követően, Veszprém érintésével érjenek a magyar tenger partjára. A FIVA által akkreditált versenyen igen széles repertoár várja majd az odalátogatókat, a nevezők négy kategóriában indulhatnak:

  • veterán katagória: személy-, sport- és versenyautók az I. Világháború előttről
  • vintage kategória: személy-, sport- és versenyautók az 1919-1942 időszakból
  • classic kategória: 1945-1985 között gyártott autók
  • youngtimer kategória az 1986-1995 között gártott járművek

Az esemény május 5-éig tart, ezen a napon dől el, hogy mely járművek kerülnek a díjazottak közé. Ha szeretnél látni egyedülálló mérföldköveket, ritkaságokat az autóipar dicső múltjából, a helyedben biztosan nem hagynám ki, a 2019-es Concours d’elegance-t!

Észak-amerikai Nemzetközi Autókiállítás (NAIAS)

Mikor lesz az Észak-amerikai Nemzetközi Autókiállítás? 2019. január 13 – január 28.

A North American International Auto Show (NAIAS) minden kétséget kizárólag a legnagyobb autókiállítás az Egyesült Államokban. A detroiti Cobo Center szolgál székhelyéül, az esemény gyökerei egészen a 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, 1957-ben nyitotta meg először kapuit a külföldi gyártóknak, 1989-től kezdve pedig már nevében is hordozza nemzetközi jellegét a kiállítás. A résztvevők közel 100 ezer négyzetméteres placcon terülnek szét, egy ilyen hatalmas még végigsétálni sem lehet egyszerű. A 2019-es rendezvényen az Audi, a BMW és a Mercedes várhatóan nem fog megjelenni, sem a Porsche, a Jaguar vagy a Land Rover, de aggodalomra semmi ok. Lesz ugyanis bőven látnivaló, a 2020-as Ford Mustang Shelby GT500, a Lexus RC F pályaverziója és a várva várt Toyota Supra is itt fog debütálni!