2023. március 16. | 22:32

Az intelligens árammegosztó készülékek folyamatosan monitorozzák az épület áramfogyasztását, fő céljuk, hogy az elektromos autó töltése ne terhelje túl a hálózatot, és a villanyautó töltése elsősorban a “maradék áramból” történjen.

A töltés során az egyik legfontosabb paraméter, amire oda kell figyelnünk, az a hatékonyság. A hatékonyság sok más tényezőt is befolyásol: mennyi idő, mire teljesen feltölt az elektromos autó akkumulátora? Mennyi energiára van szükség a teljes töltéshez? A töltés elveszi más művelettől az energiát? Egy intelligens árammegosztó mindhárom területen tud segíteni.

Mi is az az intelligens árammegosztó?

Az elektromos autókhoz ma már rengeteg kiegészítő kapható, elég csak megnézni egy erre specializálódott webáruház oldalát, mint amilyen az eautotoltokabel.hu és máris látni fogjuk a hatalmas kínálatot. Ide tartoznak például az intelligens árammegosztók is, amelyek közül kiemelkedik a Wallbox Power Boost, ami tökéletes választás lehet Wallbox töltőállomásokhoz is.

Legyen szó magán vagy középületekről, az esetek többségében nem történt az elektromos hálózat kiépítésekor olyan méretezés, hogy egy autó töltésére is képes legyen a rendszer. Természetesen az nagyon költséges megoldás lenne, ha az egész rendszert újra kellene tervezni és építeni. Alapesetben előfordulhat az is, hogy a töltés közben a töltőáram annyira túlterheli a ház elektromos rendszerét, hogy a biztosíték kiold és le is kapcsolja az egész helyiséget az áramellátásról. Az is megtörténhet, hogy a töltés rendben megy, de amint egy újabb fogyasztót bekapcsolunk, például a mosógépet vagy a mikrót, a megnövelt terhelés csapja le a biztosítékot.

 

Itt kerülnek képbe az intelligens árammegosztó készülékek, amelyek folyamatosan monitorozzák az épület áramfogyasztását. Alkalmazhatóak magán, otthoni környezetben, de középületekben is. A fő céljuk az, hogy egyrészt az elektromos autó töltése ne terhelje túl a hálózatot, másrészt a villanyautó töltése elsősorban a “maradék áramból” történjen. Ha töltés közben egy új fogyasztó kerül bekapcsolásra, akkor a töltőáram mennyiségét csökkenti. A cél az, hogy a biztosíték ne legyen túlterhelve és ne kapcsoljon ki.

Hogyan kell felszerelni az intelligens árammegosztót?

Az árammegosztót közvetlenül a fővezeték után kell telepíteni. Ez azért szükséges, hogy minél hatékonyabban tudja mérni a ház fogyasztását. Könnyedén optimalizálhatjuk vele az autó és az épület közötti energiakapcsolatot, mivel folyamatosan növeli vagy csökkenti a töltőáramot az aktuális állapotoknak megfelelően. A már említett Wallbox Power Boost például utólag is megvásárolható, ha már van kiépített fali töltő vagy töltőoszlop, de érdemes egyszerre megvenni a töltővel, ha már úgyis bütykölni fogunk az otthoni hálózattal.

A kiépítést csak szakember végezheti el

Fontos megemlíteni, hogy az intelligens árammegosztó, például a Wallbox Power Boost beépítését kizárólag hivatásos szakember végezheti el. Ennek biztonsági és jogszabályi okai vannak, így érdemes már a tervezés során ezzel kalkulálni.

Ha fali töltő vásárlás előtt állsz, érdemes elolvasni összehasonlító fali töltő tesztünket.