2024. június 03. | 14:05

Június 14-én kezdődik és kerek egy hónapon át tart az idei labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen a magyar fociszurkolók legnagyobb örömére a nemzeti válogatott is érdekelt. Sőt, nem csak, hogy érdekelt, hanem a selejtezők során mutatottak alapján akár még szép meglepetést is okozhat.

Azok akik osztoznak ebben az optimizmusban, ezt elsősorban a selejtezők végkimenetelére alapozzák. Mint tudhatod, a magyarok csoportelsőként jutottak ki a németországi rendezvénysorozatra, mindezt pedig úgy, hogy az ott szereplő válogatottak közül nekik van a legjobb szériájuk, ami egy 13 meccsből álló veretlenségi sorozatot jelent.

Az eb csoportok kisorsolása már megtörtént, ennek eredménye pedig némi óvatosságra int a prognózisok kapcsán, ugyanis korántsem egy könnyű csoport jutott a magyaroknak. Viszont, ha tudjuk, hogy az Európa-bajnokságok a világ legerősebbjei, biztonsággal jelenthető ki az is, hogy a kontinensviadalon nincs könnyű ellenfél.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy 2004-ben az esélytelenségi lista második helyén álló Görögország állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Vannak elemzők, akik ebből olyan következtetéseket vonnak le, miszerint az idei verseny meglepetése pont a magyar csapat lehet.

Ami az előrejelzéseket illeti, a fogadóirodák a Magyar EB-győzelemért 80-szoros pénzt fizetnek, Magyarország az esélyességi lista 12. helyén van, ami azt jelenti, hogy jobb helyzetben vannak, mint anno a hellének, na de a döntőig és annak megnyeréséig hosszú az út, az első lépcsőfokon pedig a csoporton kell túljutni.

Németek, svájciak, skótok

Kép forrása: Pixabay

A sorsolás során a magyar csapat az A csoportba került, ahol az ellenfelei Németország, Svájc és Skócia válogatottjai lesznek. Első látásra lehet, hogy sokan azt mondják, veszett fejsze, nehéz csoport, de ahogy már említésre került az Európa-bajnokságokon könnyű ellenfelek nincsenek, másrészt meg vannak ettől keményebb csoportok is.

Ugyanakkor, azt is hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy a fogadóirodák szorzói alapján a németek az esélyesebbek, azért nem árt visszatekinteni az elmúlt néhány évre. Jelenleg a németek nem a legütőképesebb csapattal rendelkeznek, úgyhogy ha a magyarok odateszik magukat, akkor igenis felülírhatják ezt a papírformát.

Ami az egymás közti párharcok statisztikáját illeti, az elmúlt három meccsen döntetlen eredmény született, ráadásul ezek közül az egyik, az előző Európa-bajnokságon a germánok számára a kiesést jelentette. Úgyhogy, minden nyitott továbbra is.

Ami a svájciakat illeti, ők az utóbbi évek során számos válogatottat tudtak meglepni, focijuk folyamatosan feljövőben van, ráadásul 30 év óta nem is tudott ellenük nyerni a magyar csapat. A skótok mindig kellemetlen ellenfelek, az előző mérkőzést elveszítettük ellenük.

A csapat egységén múlik

Mindezek azonban csupán esélylatolgatások amelyek korábbi összecsapásokon, a játékosok formáján és más egyéb kalkulációk alapján állnak össze és mint minden ilyen kimutatás, ez is szubjektív.

Az, hogy végül milyen eredmény születik, a csapaton múlik. Azon, hogy mennyire tud egységes lenni, mennyire tud reagálni a nehéz helyzetekben és természetesen az egyes játékosok formáján is.

Ilyen megközelítésben az elemzések gyakran emelik ki Szoboszlai Dominik nevét, ami érthető is, hiszen a magyar foci jelenlegi legnagyobb csillagáról van szó, aki a nemzetközi porondon is szép eredményeket tud mutatni.

Vele kapcsolatban tény, hogy volt egy sérülése, ami miatt klubcsapatában sem tudta a tőle elvárt formát hozni, de saját bevallása szerint keményen dolgozik és lépésről-lépésre igyekszik magát olyan formába hozni, hogy a kontinensviadalon hozzájárulhasson a magyar válogatott sikeréhez.

Ehhez kapcsolódó hír az is, miszerint a május végére tervezett közönségtalálkozóját a szervezők elhalasztották, ami szintén azt támasztja alá, hogy Szoboszlai jelenleg minden energiáját a felkészülésre fordítja.

Mindenesetre, Marco Rossi szövetségi kapitány optimista, bízik a csapatban és nyilatkozatai alapján arra lehet következtetni, tisztában van a játékosai formájával és képességeivel és a kispad is elég hosszú. Ha esetleg sérülés vagy egyéb váratlan helyzetek miatt valaki kiesik, akkor a megfelelő pótlás kerülhessen a helyére.

Végső soron, akármennyire közhelyesen is hangzik, ennek ellenére tény, hogy a labda kerek, a mérkőzés pedig 90 percig tart, feltéve, hogy nem kerül sor hosszabbításokra. Ugyanakkor pedig a 21. századi fociról, különösen pedig egy kontinensviadalról elmondható, hogy a csapatok között túl nagy különbségek nincsenek, bármi megtörténhet.

Pixabay