szombat - 2023. április 01.
13 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

6 kínai másolat a Shanghai Autószalonról

2017. április 20. | 17:31

A kínaiakról sokaknak többnyire az ugrik be, hogy lemásolnak mindent, amit csak tudnak, itt van erre pár példa a 2017-es Shanghai Autószalonról

Holnap veszi kezdetét a 2017-es Shanghai Autószalon, amely április 21-étől 28-ig tart, és bár sok illusztris gyártó lesz ott, mint a McLaren, az Audi vagy a VLF. De hát kínaiakról van szó, így jelen lesznek olyan autók is, amik feltűnően „hasonlítanak” más márkákéra. Ezek jellemzően belföldi igényeket elégítenek ki, hiszen Kínában a roppant szigorú importtörvények miatt jóval drágább a nyugati autók beszerzése.

Zotye Z700 – Audi A6/Volkswagen Passat


A listán szereplő autók közül talán még ez a "legeredetibb"

A Zotye Z700 egy elég jó klónja a Volkswagen konszern A6-osának és Passatjának, meghajtásáról egy 1.8-as turbómotor gondoskodik, és olyan „új” technikákat alkalmaz, mint az ajtószervó, vagy a nagy napfénytető. A modellt luxusfelszereltsége miatt a Zotye zászlóshajójának szánják és kormányzati tisztviselőknek szánják. Ára 98 ezer jüan lesz, átszámítva alig 4 millió 140 ezer forint. Igazán nem sok egy prémium másolatért, ha megfelel egy Made in China koppintás.

Zotye E200 – Smart Fortwo


Itthon sokan örülnének, ha ennyiért kaphatnának elektromos autót, más tészta, hogy ehhez másolni kellett a Smartot

A Zotye-nél nincs megállás, talán mondanom se kell, ez egy az egyben egy Smart Fortwo koppintás. Az E200 egy teljesen elektromos városi autó, a Zotye szóvívője szerint 200 km-es hatótávval rendelkezik, ami 25%-kal nagyobb, mint a Smart Fortwo-é, és a teljesítménye „a Smart Fortwo-éhoz hasonló”. A szóvívő szerint a Kínában árult és az USA-ba exportált autót jellemzően hölgyek és fiatalok veszik. Vicces módon drágább, mint a Zotye prémiumautója, a Z700-as, ennek 100 ezer jüan az ára, ami átszámítva 4 millió 223 ezer forint. Ebből is látszik, hogy relatíve még drágának számítanak az elektromos autók, de mivel a kínai kormány erősen támogatja az elektromos gépjárművek vásárlását a kormányzati tisztviselők részére, ez valószínűleg még lejjebb fog menni.

Hanteng EV – Jaguar F-Pace


Kicsit Jaguar, kicsit Kia, de legalább a kínaiaké

Ez az autó se tagadhatja le, hogy miről másolták, egyértelműen felfedezhetők benne a Jaguar F-Pace elemei, csak a jaguáros emblémát cserélték egy lóra. A Hanteng viszont nem csak a Jaguartól „kölcsönzött”, kísértetiesen hasonlítanak a ködlámpák a Kia-féle négy ködlámpás elrendezésre.

JMC S331 48V – Range Rover Evoque


Oldalról az avatatlan szem akár össze is tévesztené a Range Rover Evoque-kal, de jó érzésű ember nem kérne ilyen színt az eredeti autóra

Szemből talán még nem annyira feltűnő, de oldalról már mindenképpen: ez bizony a Range Rover Evoque kínai másolata. Annyi jó pontot talán kaphat, hogy mégiscsak elektromos autóról van szó, de ennyiben ki is fújt a dolog.

BAIC BJ80 PHEV – Mercedes-Benz G-osztály


Bánom is én, ha koppintanak, de miért nem tudnak egyszer úgy másolni, hogy az ne lenne vérszegényebb az eredetinél?

A stuttgartiakat is megtalálták a kínaiak! Azt persze nem lehet mondani, hogy teljesen lopott az autó, mert hűtőrács és a kerekek mégiscsak megkülönböztetik az eredetitől. De ettől függetlenül nekem olyan érzésem van, mintha egy G-Mercit bevágtak volna a fénymásolóba. Az ára csupán a töredéke lesz az G-osztályú Mercedeseknek, de hogy Kínán kívül nincs sok esélye elterjedni, az is biztos.

Landwind X7 – Range Rover Evoque


A kínaiaknak nagyon bejöhet a Range Rover Evoque, ha egy újabb másolat is szerepel a listán, de itt már arcátlanabb szinten megy a Land Roverhez hasonló felirattal a motorháztetőn

A változatosság gyönyörködtet, tartja a mondás, és lehet, hogy a kínaiaknak is szólni kéne róla, ugyanis ez megint egy Range Rover Evoque másolat. Ez az Evoque-klón először a Kantoni Motor Shown mutatkozott be 2015-ben, és máris kivívta az angolok haragját a nyilvánvaló lopás miatt. Azonban a kínai kormány elutasította a Jaguar szabadalmi-jogi keresetét és ezek után a Landwind azzal próbálta nyugtatni a Jaguart, hogy „a hízelgés legmagasabb foka az imitálás”. Nem gondolnám, hogy ez nagyon megnyugtatta volna a Jaguar Land Rover vezetőségét, hiszen a kemény munkájuk árán róhatja az utakat egy 5 millió 220 ezer forintos másolat. Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a Facebookon. Köszönöm! Forrás:
A Volvo elektromos autókat fog gyártani Kínában India betiltja a megkülönböztető jelzést

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!