2017. május 08. | 20:28

Az egyedileg átalakított Toyota Land Speed Cruiser tartja a jelenlegi világrekordot, mint a világ leggyorsabb SUV-ja, miután meghajtották a Mojave-sivatagban

A Toyota még 2016-ban lepte meg a résztvevőket egy nem éppen szokványos, átépített Land Cruiserrel. Ahelyett, hogy sokkal inkább a terepjáró képességeit hangsúlyozták volna a módosításokkal, ennél Land Speed Cruisernek csak egyetlen cél lebegett a Toyota mérnökei előtt: hogy minél gyorsabban lehessen vele száguldani.
A Toyota Land Cruiserről inkább a terepjáró-képessége juthat az eszedbe, de valaki a Toyotánál fejébe vette, hogy megépítik a leggyorsabb SUV-ot

Most végre megmutatták vele, miért is hozták létre ezt a száguldó monstrumot, ugyanis megdöntötték vele a leggyorsabb SUV rekordját, amikor 230.02 mérföld/órát, vagyis 368 km/h-t sikerült vele elérni és ezt GPS-szel is megerősítették. A rekordot a Toyota korábbi NASCAR pilótája, Carl Edwards állította fel a Mojave Air and Space Port űrkikötő kifutópályáját használva, a kaliforniai Mojave-sivatagban. A 4 km-es kifutópályán végre kiélhette magát a Toyota Land Speed Cruiser, aminek sebességéről egy dublaturbós 5.7 literes V8-as motor gondoskodik. Az amúgy sem gyenge 3UR-FE V8-as Toyota motort megpiszkálták, hozzácsaptak két darab hatalmas Garrett turbófeltöltőt, amelyek 3,8 bar nyomással tolják a motorba a levegőt. Hogy ezt a feltöltést a motor kibírja és hasznosítani tudja, lecserélték a gyári hajtókarokat, dugattyúkat, új szívócsonkot és sok egyebet kapott. A Toyota állítása szerint az autó így „biztonságosan és megbízhatóan” képes akár 2000 LE-s teljesítményt is leadni.
A Toyota egyik legerősebb motorja, a V8-as 3UR-FE, de ez sem maradhatott gyári, ha meg akarták dönteni a rekordot

Ahogy az a képen és a videón is látszik, lejjebb ültették a Land Speed Cruisert, hogy stabilabb és jobb aerodinamikája legyen, de még fontosabb, hogy így nagyobb sebességnél is irányítható az autó. Első próbálkozásra a Mojave Air and Space Port kifutópályáján Carl Edwards 211 mérföld/órás sebességet ért el, de ez az átszámolva 337,6 km/h-s sebesség még nem volt rekorddöntés, ugyanis az előző rekord is pont ugyanekkora volt. Úgyhogy a második nekifutás előtt állítottak a turbókon, így a Land Speed Cruiser elérte a 368 km/h-t és ezzel hivatalosan a világ leggyorsabb SUV-jává vált. A Toyota szerint ment volna még gyorsabban is a Land Cruiser, ha hosszabb pálya állt volna a rendelkezésükre! De ha látni szeretnéd a két szemeddel, hogy is történt a rekord megdöntése, itt a videó:

 


Fehérben Carl Edwards és csapata, akiknek hála a Toyota Land Speed Cruiser megdönthette a leggyorsabb SUV rekordját

Hatalmas gratula az egész csapatnak!

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!