Váratlan és drámai vezércsere a Fiat Chrysler élén

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Váratlan vezérigazgató cserére kényszerült a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Fiat Chrysler.

Sergio Marchionne betegsége miatt új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler autógyár élére - adta hírül detroiti keltezéssel a The Wall Street Journal című lap. A lap információi szerint szombaton Torinóban tartott ülést a Fiat Chrysler igazgatótanácsa és azt a döntést hozta, hogy Mike Manley, a cég terepjárógyártással foglalkozó részlegének vezetője veszi át Marchionne helyét. Sergio Marchionne nemrég műtéten esett át, állapota drámaian romlik, és már biztosnak látszik, hogy nem lesz képes az amerikai-olasz vállalatóriás irányírására.

Sergio Marchionne

Az 54 éves, brit születésű Manley 2000-ben csatakozott a DaimlerChrysler vállalathoz, és 2009 óta, vagyis amikor a Fiat és a Chrysler éppen Sergio Marchionne irányításával egyesült, a terepjáró részleget vezette. Manley mellett szólt az is, hogy iparági információi szerint ez a Fiat Chrysler legjövedelmezőbb részlege. A részleg egyik nagy sikere a Jeep Renegade, ami ötvözi a Jeep autók hagyományos off-road képességeit a prémium SUV-érzéssel. Ezért a kombinációért mostanság oda vannak az autóvásárlók, így a márka értékesítése részben éppen a Renegade miatt döntött rekordot Európában 2017-ben.

Jeep Renegade

A Fiat egyik legsikeresebb modellje, a Fiat Renegade 2019-es változata

A 66 éves Sergio Marchionne eredetileg úgy tervezte, hogy jövő áprilisban visszavonul a Fiat Chrysler éléről, ám a 2016-ban függetlenné váló Ferrari vállalat elnök-vezérigazgatói posztját ezután is megtartotta volna. A luxus-sportkocsikat gyártó Ferrari külön közleményben jelentette be, hogy az elnöki posztot Marchionne helyett John Elkann, a vezérigazgatói teendőket pedig Louis Camilleri, a Philip Morris International elnöke veszi át.

A Fiat Chrysler nem közölt részletesebb információkat Sergio Marchionne betegségéről, de a hónap elején közleményben tudatta, hogy a szakember vállműtéten esett át. Mostani közleményében pedig „mély sajnálattal” tudatta, hogy „váratlan komplikációk léptek fel” a menedzsernél, akinek állapota „jelentős mértékben rosszabbodott”.

A Fiat Chrysler életében nagyon rosszkor jött a váratlan vezércsere, ugyanis a vállalat fontos átalakulás kellős közepén tart. Az egyik ilyen változás, hogy a vállalat a jövőben elsősorban prémium márkáira fog koncentrálni, egyszerűen azért, mert az Alfa Romeók, a Maseratik és a már említett Jeep modellek termelik leginkább a pénzt. A Fiat és a Lancia autók gyártását éppen ezért külföldre, elsősorban Lengyelországba telepítik át. Ez részben már évekkel ezelőtt megtörtént, ám az új, hogy Olaszországban teljesen megszűnik a két márka autóinak összeszerelése. A nagy változásokat pedig éppen Marchionne jelentette be május végén.

Forrás:

MTI

További autós hírek

A statisztika szerint egy átlagos budapesti közlekedő 162 órát, azaz majdnem egy hetet ül a forgalmi dugóban – írja az…

Olvasónk, akitől a videót kaptuk az alábbi sorokat írta: “A hölgy a Hungária krt-ról forgalommal szemben próbált lekanyarodni a Kerepesi…

Ausztriában a legkeményebb a helyzet. Ott súlyos büntetést is kiszabhatnak a dashcamet használók ellen. Tiltott még Luxemburgban és Portugáliában a…

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes…

A tanulóvezető ahogy azt kell megállt a gyalogátkelő előtt és átengedte a gyalogosokat. Mögötte a türelmetlen Renault sofőrje, akinek a…

Kapcsolódó írások

2019 végén érkezik a Ferrari SUV
2018. január 18.
A leggyorsabb SUV címre pályázik a Ferrari. A Fiat Chrysler konszern elnöke, Sergio Marchionne szerint 2019-ben érkezhet az olaszok városi terepjárója.
Fioravanti kiállítás a torinói Museo dell'automobilen
2019. január 10.
A Museo dell'autmobili egy csokorba foglalja mindazt az autóiparban, amire büszkeséggel emlékeznek vissza a mérnökök, dizájnerek és rajongók világszerte.
2019. március 05.
A 2019-es Genfi Autószalon első sajtónapján csorgattam a nyálamat rendesen, mondjuk volt is mire...
Alfa Romeo 159 szedán
2018. október 29.
Karl-Heinz Kalbfell rendet rakott? Aligha!