A 20. helyig tornázta fel magát vasárnap az Opel Dakar Team

Közzétéve:
2019-01-14, 11:27

Ásás, kerékcsere, megszakított verseny és sötétben teljesített pálya. Ezekkel lehet összefoglalni Szalay Balázs és Bunkoczi László vasárnapi napját.

A szombati pihenőnapon sem tudtak lazítani, így érthető, hogy a vasárnapi szakasz viselte meg a magyar párost eddig a legjobban, amelynek végén kettős érzelmekkel értek be a táborba. Remek részeredményeket produkáltak és a technikai hibákon túllépve meg tudták mutatni, mire is képesek. Ugyanakkor volt bennük egyfajta hiányérzet is, mert meg kellett szakítani a versenyt miután valaki elakadt egy szűk részen. Emiatt negyven percet várakoztatták a versenyt, közben a nap is alábukott és emiatt az egyik GPS-pontot nem tudták megközelíteni. Nem csak nekik okozott nehézséget, a hajnal háromig a táborba érkező 15 induló közül 11 hasonló problémával küzdött, mint Szalayék.

Ha a felügyelő testület nem dönt másként, akkor ezért a hibáért egyórás időbüntetés jár majd. Ennek következtében az Opel Dakar Team párosa az összetett listában hátrébb kerülne, de előtte megpróbálnak észrevételt benyújtani a felügyelő testületnek a kialakult helyzetről az ítélet enyhítésének reményében.

Opel Grandland X felülről fotózva a sivatagban

„Borzalmasan nehéz nap volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám. Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni. Ettől kezdve nem mertem leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cseréltük ki, de ott is be kellett tolni a kocsit. Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta. A táborba érkezéskor nem volt olyan, aki ne kapott volna jegyzőkönyvet az ominózus pont kihagyásáról. Várjuk, hogyan dönt a felügyelő testület…” - mondta Szalay Balázs, aki a szakaszon a 20. helyen ért célba és az összetett 22. helyén állnak.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a Grandland X mellett

"Az egészben az volt a legrosszabb, hogy tudtuk, hol van az ominózus 108-as GPS-pont és tisztában is voltunk vele, hogy nem érintettük, de egyszerűen nem tudták megközelíteni sehogy sem.Ha valaki reggel azt mondja, 20-ak leszünk a szakaszon, gond nélkül aláírom, ugyanakkor csalódott vagyok, mert valószínűleg büntetést fogunk kapni, ami miatt hátrébb sorolnak minket. Azonban az egyórás büntetéssel a 24. helyre csúsznánk vissza az összetettben, ami annyira nem rossz. Nagyon nehéz napon vagyunk túl, volt benne minden, ami a terepralinak a sava-borsa, de meg kell mondanom, én a bonyodalmak ellenére is kifejezetten élveztem." - Így értékelte a napot Bunkoczi László.

Hétfőn egy 323 kilométeres hurokszakasz vár a mezőnyre San Juan de Marcona körül, amelynek nagy része homok és dűne lesz, úgyhogy megint tartalmas napra van kilátás.

Az Opel Dakar Team weboldalán a csapattal kapcsolatos minden hír, szinte azonnal megtalálható.

41. Dakar rali 6. napján az Arequipa–San Juan de Marcona útvonal várt a versenyzőkre, melyek össztávja 810 km volt, ebből a szelektív szakasz 290 km-t tett ki.

Az autósok közt Sébastien Loeb és Daniel Elena volt a leggyorsabb a Nasszer Al-Attijah, Matthieu Baumel páros előtt, míg Carlos Sainz és Lucas Cruz a harmadik helyen ért be. Szalay Balázs és Bunkoczi László büntetés nélkül a 20. helyet foglalták el a nap végén, a büntetéssel együtt pedig 28. helyre estek hátra.

Összetettben a Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel páros vezet, őket Sébastien Loeb és Daniel Elena követi, a harmadik helyen a Stephane Peterhansel, David Castera duó áll. Szalay Balázs és Bunkoczi László büntetés nélkül a 21. pozícióban lennének, de azzal is 25. helyet foglalják el a tabellán jelenleg, ami annyira nem rossz.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Opel Dakar Team sajtóinformáció

Kapcsolódó írások

Opel Dakar Team autója a dűnék közt
2019. január 09.
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László lendületben van!
Az Opel Dakar Team Grandland X-e a Dakar harmadik napján
2019. január 10.
Szalay Balázs és Bunkoczi László teljesítette a szerdai napot is, de bőven akadt problémájuk a barátságtalan sziklákkal

További hírek