2030-ra környezettudatosabb lesz a Forma-1

Közzétéve:
2019-11-12, 16:07

Az ambiciózus fenntarthatósági terv kihirdetését 12 hónapos előkészítő munka előzte meg.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Forma-1 vezetősége bejelentette, hogy 2030-ra nullára kívánják csökkenteni a sportág karbonlábnyomát, egy nagyszabású fenntarthatósági terv keretében. A kezdeményezés az autók pályán nyújtott tevékenységét és az F1 egyéb műveleteit is érinti. A terv kihirdetését 12 hónapos előkészítő munka előzte meg, melybe az FIA fenntarthatósági szakértőket, a Forma-1-es csapatokat, promótereket és partnereket is bevont. Az eredmény egy ambiciózus, mégis elérhető végrehajtási terv lett. A karboncsökkentési projekteket azonnal megkezdik, hiszen a sportág fenntarthatóbbá tételéhez hosszú út vezet.

A Forma-1 a technológiai innováció élén jár, ezzel pedig a komplett autóipar törekvéseit mozdítja előre. Ezek a fejlesztések érintik az aerodinamikát, a biztonságot, a navigációs eszközöket, és egyéb kompozit anyagokat.

A jelenlegi F1-es hibrid hajtóegység a világon a legfejlettebb. Kevesebb üzemanyag felhasználásával képes több energiát termelni, mint bármelyik másik autó. Ha ezt fenntartható üzemanyagokkal és energiavisszanyerő-rendszerekkel ötvözik, akkor sikerülhet egy karbonsemleges hajtóegység kialakítása.

A pályán belüli karbonsemlegesség mellett ultrahatékony logisztikát és utazást, 100%-ig megújuló energiaforrással működtetett irodákat és gyárakat szeretnének megvalósítani.

Forma-1-es rajt

A tervek között szerepel az is, hogy 2025-re minden verseny és esemény fenntarthatóvá válik. Ez egészen pontosan fenntartható anyagok felhasználását jelenti. Egyszer használatos műanyag termékektől megszabadulnak, minden hulladékot újra hasznosítanak. A Forma-1 további eszközöket és kezdeményezéseket biztosít a szurkolóknak, hogy környezetkímélőbb módon jussanak el a versenyek helyszínére. A versenypályák üzemeltetői egyszerre tudnak a rajongók magasszintű szórakoztatásáról és a környezetvédelemről gondoskodni. A helyi emberek és üzletek is nagyobb szerepet kapnak egy Forma-1-es versenyhétvégében.

A tervről a Forma-1 hivatalos weboldalán olvashatsz bővebben. Az FIA teljes mértékben támogatja a Forma-1 kezdeményezését. A terv az autósport szempontjából, és a társadalom egészét tekintve pozitív hatásokkal bír.

„A Forma-1 70 éves történetében számos olyan úttörő technológiát és innovációt láthattunk, melyek pozitív hatással voltak a társadalomra és a károsanyag-kibocsátásra. Az F1-es csapatok által kifejlesztett forradalmi újítások – az aerodinamika, vagy éppen a fékrendszer tekintetében – autók százmillióinak fejlődését szolgálták. Kevesen tudják, hogy a Száguldó Cirkuszban használt hibrid hajtóegység a leghatékonyabb a világon. Kevesebb üzemanyag felhasználásával és kevesebb szén-dioxid kibocsátásával képes nagyobb teljesítményre, mint bármelyik másik autó. Hisszük, hogy a Forma-1 továbbra is vezető szerepet tölthet be az autóiparban, és sikerül kidolgozni a világ első, karbonsemleges belső égésű motorját - mondta Chase Carey, a Forma-1 elnöke és vezérigazgatója.”

„A Forma-1 első fenntarthatósági stratégiájának elindításával jelezzük, hogy felismertük kritikus szerepünket ennek a világméretű problémának leküzdésében. Közösségünk tagjainak tehetségét, szenvedélyét, innovatív gondolkodását felhasználva szeretnénk jelentős pozitív hatást gyakorolni a környezetre. 2030-ra karbonsemlegessé fogunk válni, ám ehhez még sokat kell dolgoznunk - zárta gondolatait Carey.”

földgolyó

„Döntő fontosságú, hogy elkötelezettek legyünk a globális környezetvédelem irányába. Az FIA támogatja a Forma-1 kezdeményezését. Nem csak az autósport, hanem a teljes társadalom számára előnyösek lehetnek a törekvések. A stratégia összhangban van az FIA által pár éve elindított Környezetvédelmi Akkreditációs Programjával, valamint a nemrégiben felállított Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság tevékenységével. Már zajlanak a fenntartható üzemanyaggal kapcsolatos kutatások. 2014-ben szintén környezetvédelmi okoból vezettük be a hibrid hajtóegységek használatát - tette hozzá Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke.”

Forrás:

További autós hírek

Megdöbbentő Facebook poszt és YouTube videó került ki az Internetre a tegnapi napon, amire olvasónk hívta fel a figyelmünket. Egy…

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szombat kora délután baleset történt Eger és Kerecsend között. Három személyautó érintett a balesetben. A…

A koszos autó elég lehangoló látvány. A tél bekövetkeztével pedig egyre több olyan autót látni az utakon, amit belep a…

A nagycsaládosok részére autóvásárláshoz biztosított állami támogatás jelentős zavart okozott az autókereskedői és az autóvásárlói körökben is – írja az…

Egy kamionról leszakadt pótkerék okozhatott volna tragédiát Nagyorosziban, miután a hatalmas gumi egyenesen a buszmegállóban várakozó nagypapa és két unokája…

Kapcsolódó írások

James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.
Lewis Hamilton szemből
2019. december 01.
Finoman szólva sem a Ferrariról szólt a verseny.
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!