2030-ra környezettudatosabb lesz a Forma-1

Közzétéve:
2019-11-12, 16:07

Az ambiciózus fenntarthatósági terv kihirdetését 12 hónapos előkészítő munka előzte meg.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Forma-1 vezetősége bejelentette, hogy 2030-ra nullára kívánják csökkenteni a sportág karbonlábnyomát, egy nagyszabású fenntarthatósági terv keretében. A kezdeményezés az autók pályán nyújtott tevékenységét és az F1 egyéb műveleteit is érinti. A terv kihirdetését 12 hónapos előkészítő munka előzte meg, melybe az FIA fenntarthatósági szakértőket, a Forma-1-es csapatokat, promótereket és partnereket is bevont. Az eredmény egy ambiciózus, mégis elérhető végrehajtási terv lett. A karboncsökkentési projekteket azonnal megkezdik, hiszen a sportág fenntarthatóbbá tételéhez hosszú út vezet.

A Forma-1 a technológiai innováció élén jár, ezzel pedig a komplett autóipar törekvéseit mozdítja előre. Ezek a fejlesztések érintik az aerodinamikát, a biztonságot, a navigációs eszközöket, és egyéb kompozit anyagokat.

A jelenlegi F1-es hibrid hajtóegység a világon a legfejlettebb. Kevesebb üzemanyag felhasználásával képes több energiát termelni, mint bármelyik másik autó. Ha ezt fenntartható üzemanyagokkal és energiavisszanyerő-rendszerekkel ötvözik, akkor sikerülhet egy karbonsemleges hajtóegység kialakítása.

A pályán belüli karbonsemlegesség mellett ultrahatékony logisztikát és utazást, 100%-ig megújuló energiaforrással működtetett irodákat és gyárakat szeretnének megvalósítani.

Forma-1-es rajt

A tervek között szerepel az is, hogy 2025-re minden verseny és esemény fenntarthatóvá válik. Ez egészen pontosan fenntartható anyagok felhasználását jelenti. Egyszer használatos műanyag termékektől megszabadulnak, minden hulladékot újra hasznosítanak. A Forma-1 további eszközöket és kezdeményezéseket biztosít a szurkolóknak, hogy környezetkímélőbb módon jussanak el a versenyek helyszínére. A versenypályák üzemeltetői egyszerre tudnak a rajongók magasszintű szórakoztatásáról és a környezetvédelemről gondoskodni. A helyi emberek és üzletek is nagyobb szerepet kapnak egy Forma-1-es versenyhétvégében.

A tervről a Forma-1 hivatalos weboldalán olvashatsz bővebben. Az FIA teljes mértékben támogatja a Forma-1 kezdeményezését. A terv az autósport szempontjából, és a társadalom egészét tekintve pozitív hatásokkal bír.

„A Forma-1 70 éves történetében számos olyan úttörő technológiát és innovációt láthattunk, melyek pozitív hatással voltak a társadalomra és a károsanyag-kibocsátásra. Az F1-es csapatok által kifejlesztett forradalmi újítások – az aerodinamika, vagy éppen a fékrendszer tekintetében – autók százmillióinak fejlődését szolgálták. Kevesen tudják, hogy a Száguldó Cirkuszban használt hibrid hajtóegység a leghatékonyabb a világon. Kevesebb üzemanyag felhasználásával és kevesebb szén-dioxid kibocsátásával képes nagyobb teljesítményre, mint bármelyik másik autó. Hisszük, hogy a Forma-1 továbbra is vezető szerepet tölthet be az autóiparban, és sikerül kidolgozni a világ első, karbonsemleges belső égésű motorját - mondta Chase Carey, a Forma-1 elnöke és vezérigazgatója.”

„A Forma-1 első fenntarthatósági stratégiájának elindításával jelezzük, hogy felismertük kritikus szerepünket ennek a világméretű problémának leküzdésében. Közösségünk tagjainak tehetségét, szenvedélyét, innovatív gondolkodását felhasználva szeretnénk jelentős pozitív hatást gyakorolni a környezetre. 2030-ra karbonsemlegessé fogunk válni, ám ehhez még sokat kell dolgoznunk - zárta gondolatait Carey.”

földgolyó

„Döntő fontosságú, hogy elkötelezettek legyünk a globális környezetvédelem irányába. Az FIA támogatja a Forma-1 kezdeményezését. Nem csak az autósport, hanem a teljes társadalom számára előnyösek lehetnek a törekvések. A stratégia összhangban van az FIA által pár éve elindított Környezetvédelmi Akkreditációs Programjával, valamint a nemrégiben felállított Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság tevékenységével. Már zajlanak a fenntartható üzemanyaggal kapcsolatos kutatások. 2014-ben szintén környezetvédelmi okoból vezettük be a hibrid hajtóegységek használatát - tette hozzá Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke.”

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek