2022. november 22. | 10:13

A Red Bull holland pilótája domináns teljesítménnyel nyerte meg második világbajnoki címét.

2022 utolsó Forma-1-es futama, az Abu-dzabi Nagydíj is Max Verstappen győzelmével zárult. A második helyért folyó küzdelmet Charles Leclerc, a Ferrari pilótája nyerte, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel pedig pontszerzéssel zárta le illusztris karrierjét.

Ez az év mindent összevetve a második világbajnoki címét elhódító Verstappenről szólt. Lássuk, milyen rekordokat döntött meg a Red Bull holland pilótája, és melyekre lehet még esélye a jövőben.

Legtöbb győzelem egy idényen belül – 15

Michael Schumacher 2004-ben, majd Sebastian Vettel 2013-ban győzött 13 futamon az adott évben. Ezt a csúcsot adta át a múltnak Verstappen az idei Mexikói Nagydíj után, sikereinek számát aztán Abu-dzabiban még eggyel megfejelte, így végül 15 elsőséggel zárta a 2022-es évet.

A Red Bull holland pilótája minden idők leghosszabb idényében döntötte meg ezt a rekordot. Ha a versenyek számából kiindulva a győzelmi arányt nézzük, akkor Verstappen 70 százalékos mutatója Vettelnél jobb, ám Michael Schumacher fent említett teljesítményét, valamint Alberto Ascari 1952-es szezonját nem múlja felül.

A legtöbb pont egy idényen belül – 454

Lewis Hamilton sokáig felülmúlhatatlannak tűnő teljesítménnyel, 413 pontot gyűjtve nyerte meg a 2019-es F1-es világbajnoki címet. Verstappen idén 454 egységig jutott, ezt alighanem tényleg nehéz lesz megdönteni a közeljövőben. A történethez hozzá tartozik, hogy idén a leggyorsabb körért járó bónuszpont, valamint a sprintversenyeken gyűjthető egység egyaránt növelhetik a végső elszámolásnál megjelenő értéket.

Verstappen már 19 éves kora előtt a sportág legfiatalabb pontszerzőjévé, dobogós helyezettjévé és futamgyőztesévé vált. A 2021-es világbajnoki cím megnyerését követően azt nyilatkozta, akár ezzel az egyetlen címével is elégedett lenne. Azóta már tudjuk, hogy 2022-ben sikerült a címvédés, de vajon milyen rekordokat dönthet még meg a holland a jövőben?

A legtöbb győzelem

Jó ideig fel sem merült, hogy a 91 futamgyőzelmet jegyző Michael Schumachert le lehet taszítani a trónról. A pályafutása során először győztes verseny nélkül záró Lewis Hamilton 103-nál tart, ezzel jelenleg övé a rekord.

Max Verstappen Abu-dzabiban 35. futamgyőzelmét aratta, egyelőre tehát messze van a fent említett számoktól. A holland versenyző azonban még mindig csak 25 éves, ha hosszú pályafutást vetítünk neki előre, akkor veszélyben lehet Hamilton rekordja is.

A legtöbb egymást követő szezon legalább egy futamgyőzelemmel

Hamiltonnak a hétvégén szakadt meg a 2007 óta tartó hibátlan sorozata. Verstappen 2016-ban mutatkozott be a Red Bullnál, rögtön meg is nyerte a Spanyol Nagydíjat. A holland üstökös azóta is legalább egyszer nyert minden egyes szezonban – ha így folytatja, megdöntheti Hamilton és Schumacher rekordját.

Karrier során megszerzett teljes pontszám

Ebben az összevetésben is Lewis Hamilton vezet, a brit neve mellett 4381,5 egység áll. Verstappen már most negyedik az örökrangsorban, 1973,5 ponttal. Ez a statisztika a múlt nagyjai szemszögéből igencsak csalóka, hiszen amíg ma 25 pontot adnak egy győzelemért, korábban csak 10-et lehetett érte bezsebelni.

Legtöbb zsinórban megnyert világbajnoki cím

A Red Bull holland versenyzője megvédte 2021-ben elhódított címét. Michael Schumacher 2000 és 2004 között zsinórban 5, Juan Manuel Fangio 1954 és 1957 között, Sebastian Vettel 2010 és 2013 között, Lewis Hamilton pedig 2017 és 2020 között 4 egymást követő évben ért fel a csúcsra. Verstappen szeme előtt ezek a rekordok is ott lebeghetnek, amennyiben az osztrák istálló továbbra is képes számára legyőzhetetlen autót biztosítani.

Depositphotos