Aki miatt bevezették a glóriát az F1-ben – 4 éve hunyt el Jules Bianchi

Közzétéve:
2019-07-17, 19:32

A fiatal francia pilóta a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett tragikus fejsérülést.

Társszerző: Hajdu Balázs

Jules Bianchi egy rendkívül szerencsétlen – és talán elkerülhető – baleset áldozata lett a 2014-es Japán Nagydíjon. A szigetországban gyakori a heves esőzés, nem volt ez másként a futam napján sem. A felázott pályán sorra csúsztak ki a pilóták, ez történt a Sauber versenyzőjével, Adrian Sutillal is. A versenyen szolgálatot teljesítő munkatársak éppen a német autóját próbálták kiemelni, amikor az aszfaltcsík ugyanazon pontján Bianchi is elveszítette uralmát a Marussia felett, és nagy erővel a sárga traktornak ütközött. A francia pilótát súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba. Az esetet követően hónapokig kómában feküdt, majd a 2015-ös Magyar Nagydíj előtt életét vesztette.

Bianchi a Marussia volánja mögött 2014-ben

A következőkben egykori versenytársak megemlékezését olvashatod, valamint egy összeállítást láthatsz Bianchi legemlékezetesebb pillanataiból. Kár, hogy nem derült ki, vajon mire vihette volna…

„Az egyik legjobb srácot és pilótát veszítettük el, akivel valaha találkoztam. Nagyon fogsz hiányozni, barátom” - Romain Grosjean, a Haas F1-es pilótája.

„Egy nagyszerű srácot, és hatalmas harcost veszítettünk el. Nyugodj békében, Jules. A legmélyebb részvétem a családnak és a barátoknak” -  Jenson Button, 2009 világbajnoka.

„Nincsenek szavak. Élmény volt ismerni téged, és együtt versenyezni veled” -  Max Chilton, Bianchi utolsó csapattársa.

„Soha nem felejtem el azokat a nagyszerű pillanatokat, amiket együtt éltünk át. Hiányozni fogsz, tesó” -  Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője.

„Nagyon szomorú nap ez. Imádkozzunk Jules szeretteiért” -  Lewis Hamilton.

„Egy hatalmas tehetség és fantasztikus ember hagyott itt minket. Nincsenek szavak arra, amit érzek. Mindenkinek hiányozni fogsz, Jules” -  Max Verstappen.

Jules Bianchi súlyos balesete, és későbbi halála indította el a pilóták fejének védelmét szolgáló glória ötletét. Számos vizsgálatot, elemzést, és ellentmondást követően a 2018-as idénytől látható a „halo” az F1-es autókon. A 2018-as Belga Nagydíjon jó eséllyel megmentette Charles Leclerc életét.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek