Az első Magyar Nagydíjon történt minden idők egyik legjobb előzése

Frissítve:
2019-07-31, 21:55

Emlékszel a Piquet-Senna csatára 1986-ból? Most megnézheted a zseniális manővert!

Társszerző: Hajdu Balázs

A legjobb Forma-1-es előzés címére jó pár erős jelöltet tudnék felsorakoztatni. Ott van Häkkinen előzése Schumacherrel szemben a 2000-es Belga Nagydíjról, a Webber-Alonso ütközet 2011-ből, szintén Spából, vagy akár említhetném az 1979-es dijoni Gilles Villeneuve-René Arnoux csatát is.

Ironikus módon az egyik legszebb előzésre éppen egy olyan pályán került sor, melyen legendásan nehéz ilyesmit végrehajtani – a Hungaroringen. A Forma-1 történetének első Magyar Nagydíjának időmérő edzését Ayrton Senna nyerte meg. A Lotus brazil versenyzője hamar magához ragadta a kezdeményezést, Nelson Piquet azonban a 11. körben az élre állt. A szűk, kanyargós, poros pálya gyorsan koptatta a gumikat. A kerékcserék alkalmával Senna visszavette a vezetést.

Körről-körre csökkent a különbség a két élmenő között. Az első előzési kísérletnél még nem járt sikerrel a Williams brazilja, Senna ugyanis a pálya poros ívére terelte.

Piquet és Senna csatája a Hungaroringen

Két körrel később Piquet más technikát alkalmazott. Senna ismét középre húzódott, honfitársa viszont ezúttal a külső ívet választotta. Szenzációs megoldás volt. Piquet még éppen idején lépett a fékre, hogy megfogja az autót, majd szintén időben ki is tudott gyorsítani.

A versenyt végül Piquet nyerte, köszönhetően ennek a briliáns előzésnek. A rossznyelvek szerint Piquet a középső ujjával bemutatott Sennának, amiért az első kísérletnél leszorította az ívről. Ismerve Nelson Piquet habitusát, egyáltalán nem elképzelhetetlen ez a reakció.

A Hungaroring továbbra is a versenynaptár egyik legjobban kedvelt helyszíne. A technikás vonalvezetés miatt a pilóták imádják, a szurkolók pedig tízezrével özönlenek Magyarországra a nyári kánikulában. Az idei Magyar Nagydíjat 2019. augusztus 4-én rendezik. Te ott leszel? Milyen végeredményre számítasz?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek