hétfő - 2023. October 02.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az első Magyar Nagydíjon történt minden idők egyik legjobb előzése

2019. július 31. | 20:22

Emlékszel a Piquet-Senna csatára 1986-ból? Most megnézheted a zseniális manővert!

Társszerző: Hajdu Balázs

A legjobb Forma-1-es előzés címére jó pár erős jelöltet tudnék felsorakoztatni. Ott van Häkkinen előzése Schumacherrel szemben a 2000-es Belga Nagydíjról, a Webber-Alonso ütközet 2011-ből, szintén Spából, vagy akár említhetném az 1979-es dijoni Gilles Villeneuve-René Arnoux csatát is.

Ironikus módon az egyik legszebb előzésre éppen egy olyan pályán került sor, melyen legendásan nehéz ilyesmit végrehajtani – a Hungaroringen. A Forma-1 történetének első Magyar Nagydíjának időmérő edzését Ayrton Senna nyerte meg. A Lotus brazil versenyzője hamar magához ragadta a kezdeményezést, Nelson Piquet azonban a 11. körben az élre állt. A szűk, kanyargós, poros pálya gyorsan koptatta a gumikat. A kerékcserék alkalmával Senna visszavette a vezetést.

Körről-körre csökkent a különbség a két élmenő között. Az első előzési kísérletnél még nem járt sikerrel a Williams brazilja, Senna ugyanis a pálya poros ívére terelte.

Két körrel később Piquet más technikát alkalmazott. Senna ismét középre húzódott, honfitársa viszont ezúttal a külső ívet választotta. Szenzációs megoldás volt. Piquet még éppen idején lépett a fékre, hogy megfogja az autót, majd szintén időben ki is tudott gyorsítani.

A versenyt végül Piquet nyerte, köszönhetően ennek a briliáns előzésnek. A rossznyelvek szerint Piquet a középső ujjával bemutatott Sennának, amiért az első kísérletnél leszorította az ívről. Ismerve Nelson Piquet habitusát, egyáltalán nem elképzelhetetlen ez a reakció.

A Hungaroring továbbra is a versenynaptár egyik legjobban kedvelt helyszíne. A technikás vonalvezetés miatt a pilóták imádják, a szurkolók pedig tízezrével özönlenek Magyarországra a nyári kánikulában. Az idei Magyar Nagydíjat 2019. augusztus 4-én rendezik. Te ott leszel? Milyen végeredményre számítasz?

  • Címkék:
  • F1
A világ első hivatalos engedélye az automatizált parkoláshoz Most éppen Budaörsön készült fotó egy román horrorkaravánról

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!