2023. december 21. | 11:11

A jövő évi F1-es naptár legolcsóbb futama a Magyar Nagydíj lesz, amire kilátogatni így sem lesz kevés pénz, a lista másik végét látva pedig szabályosan könnybe lábad a szemünk.

Ahogy közeledik 2024, egyre kevesebb jegy érhető el a Formula-1-es szezon jövő évi futamaira. Míg egyes jegyárak még nem publikusak, 17 versenyről már tudjuk, mennyibe kerül ellátogatni rájuk.

A rangsort az átlagos jegyárak alapján állították össze, tehát a legolcsóbb helyeket ellensúlyozzák az esetlegesen kirívóan magas VIP és egyéb speciális jegyek. Ahogy 2023-ban, úgy jövőre is a Hungaroring ígérkezik a legolcsóbbnak - persze itt is találni milliós jegyeket.

A Magyar Nagydíjra átlagosan 73 ezer forintért lehet majd kilátogatni, ami az ideihez képest 12,5%-os emelést jelent. A lista másik végén meglepő módon a Mexikói Nagydíjat találjuk.

Aki ezt a futamot szeretné a helyszínen figyelni, annak átszámítva 276 ezer forintjába kerül majd (az egyéb költségeken felül). Idén egyébként Las Vegas volt a legborsosabb, valószínűleg ezúttal se lesz másként, azonban az amerikai futamok ára még nem derült ki.

A nagy hírverést kapott vegasi száguldásra elővételben 2000 amerikai dollár, vagyis 700 ezer forint fejében lehetett belépési jogosultságot szerezni, majd a futam időpontjáig folyamatosan estek az árak egészen alig több mint 1000 dollárig – ám még ez is 350 ezer forintot jelent egy belépőért. A rekorder azonban az ötmillió dolláros (1,75 milliárd forint értékű) „Uralkodói Csomag” volt idén, ami öt éjszakás feltöltődést jelentett a Nobu Sky Villában egy közel ezer négyzetméteres lakosztályban, 12 darab VIP jegyet az egész hétvégére és sofőrszolgálatot Rolls-Royce luxusautóval.

A jövő évi listát nézve Magyarország után meglepetésre Japán és Bahrein a legolcsóbb 93 ezer forintos átlagáraival. Viszont több helyszínen csak korlátozottan (Austin és Miami) vagy egyáltalán nem (Azerbajdzsán, Kína, Katar, Abu-Dhabi és a már említett Las Vegas) lehet jegyekhez jutni, habár ezen pályák rendszerint a középmezőny tetején helyezkednek el árazásban - kivéve Kínát, amely 2019-es utolsó szereplésekor kínált a magyarnál olcsóbb jegyeket is.

Habár nálunk is drágultak a belépők, a Brit Nagydíjra 23,9%-kal többe kerül ellátogatni, ott átszámítva 243 ezer forint egy jegy. Ezzel szemben akadnak helyszínek, amelyek nem emeltek vagy épp csökkentették áraikat: közéjük tartozik Bahrein, Szaúd-Arábia és Imola. Az eddig ismert részletes lista itt érthető el.

Depositphotos