Az Opel Dakar Team sikeresen teljesítette a 41. Dakar első napját

Közzétéve:
2019-01-08, 16:18

A Szalay - Bunkoczi kettős sikeresen teljesítette a Peruban megrendezésre kerülő 2019-es Dakar nyitónapját

Szombaton lezavarták a technikai gépátvételt, így vasárnap tudtak egy kicsit pihenni és kirándulni a 41. Dakar délutáni - magyar idő szerint késő esti/éjszakai - ünnepélyes rajtceremóniája előtt. A dobogót az óceánparton, a nyüzsgő Dakar-faluban jelölték ki, ahová kora délutántól már szinte lehetetlen volt bejutni.

A tizennegyedik Dakar raliján induló Szalay Balázs vasárnap délelőtt Lima újabb részeit fedezte fel, pontosabban a Huaca Pucllanát, amely egy agyagból épült piramis, amit valamikor időszámításunk után 200 és 700 között építhettek. Ezután a művésznegyedet látogatta meg a magyar pilóta.

„Jó néhány versenyzővel beszélgettem az elmúlt napokban, és kivétel nélkül mindenki az utóbbi évek egyik legnehezebb megméretésére számít, mert bármennyire is tapasztalt az ember, az itteni dűnék mindig nagy kihívást jelentenek. Elég csak a tavalyi versenyre gondolni, amikor úgy leestünk itt egy dűnéről, hogy alaposan összetörtük az autónkat. Bízom benne, hogy idén elkerül minket a balszerencse.” - mesélte Szalay Balázs.

Opel Dakar Team a Dakar rali rajtceremóniáján Limában

A 41. Dakar első napján nyolcvannégy kilométernyi homok várt az indulókra, amelyet a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek hibátlanul sikerült abszolválniuk. Az Opel Dakar Team Grandland X-e 83.-ként rajtolt és rengeteg vetélytársat megelőzött, így a 42. helyen ért célba. Szalay Balázs nem is emlékszik, ennyire sima napra a dűnék között, annak ellenére, hogy nem volt könnyű az első szakasz.

Valamint elmondta:

„Minden versenyző szereti az ilyen ritmusos szakaszokat, mint amilyen a mai volt, de persze ahhoz, hogy ennyit előzzünk, kellett az is, hogy a Grandland X tökéletesen vegye a dűnéket. Ma kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk az elkövetkező tíz napban, hiszen ezt a pályát csak bemelegítésnek szánták a rendezők, és már ez sem volt könnyű. A közepén volt egy folyómeder, ott lehetett volna gyorsan menni, de addigra már annyi vetélytársunkat utolértük, hogy iszonyú nagy volt a por, szinte nullára le kellett lassítanunk. Ennek dacára nagyon élveztük a napot, s várjuk a folytatást.”

Az Opel Dakar Team Grandland X-e a sivatagban

A navigátorülésből Bunkoczi László így látta a bemelegítő szakaszt:

„Azt hittem, könnyebb lesz, ehhez képest nagyon kellett koncentrálni. A szakasz legvégén jól jött a tavalyi tapasztalat is, mert noha most az ellenkező irányból teljesítettük a pályát, mint egy éve, emlékeztem, hogy nagyon nehéz volt megtalálni az egyik GPS-pontot, ugyanis az egy kerítés tövében volt, s drótháló miatt az ember szeme nagyon kívánta a kanyarodást. De kis odafigyeléssel azért meg lehetett találni, s mi meg is találtuk. Nagyon kellett már egy ilyen gond nélküli nap a lelkünknek, és holnap a légkondit is bekapcsoljuk. Hogy miért nem tettük meg ma? Mert rövid volt a szakasz, és jó erőben éreztük magunkat. De holnap bekapcsoljuk, s reméljük, ez szárnyakat ad nekünk a várható hőségben.”

Az Opel Dakar Team weboldalán a csapattal kapcsolatos minden hír szinte azonnal megtalálható.

Az autósok közt Nasser Al-Attiyah végzett az élen a Toyotával, Carlos Sainz előtt. Harmadikként Jakub Przygonski ért célba az első nap. A nagyobb nevek közül Stephane Peterhansel hetedikként, Nani Roma a 11., Sebastien Loeb pedig a 13. helyen ért célba a 41. Dakar rali nyitószakaszon.

Forrás:

Opel Dakar Team sajtóinformáció

További autós hírek

Kigyulladt egy személyautó Budapest 20. kerületében, a Helsinki út és a Nagysándor József utca kereszteződésénél. Teljes terjedelmében égett a jármű,…

Ráadásul azt állította, nem sajnálja a szabályosan közlekedő autó utasait, hiszen ha megsérültek, az Úr majd gondoskodik róluk is. Az ABC…

Mi mindig írjuk: A tahóság nem autófüggő! Ti mindíg írjátok: De az! Ti mindig írjátok: A média tehet róla, hogy…

A Pofátlan(tan)ítás egy extra epizódjaként tette közzé a baleset-megelőzés Facebook oldala ezt a videót. Sajnos mi is posztoltunk a napokban…

Egyszerűen azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Nem, valóban nem esik a hó, de a napok…

Kapcsolódó írások

Opel Dakar Team autója a dűnék közt
2019. január 09.
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László lendületben van!
Az Opel Dakar Team Grandland X-e a Dakar harmadik napján
2019. január 10.
Szalay Balázs és Bunkoczi László teljesítette a szerdai napot is, de bőven akadt problémájuk a barátságtalan sziklákkal
2019. január 16.
Szalay Balázs és Bunkoczi László kimondottan nehéz és eredményes napon van túl
Az Opel Dakar Team párosa
2018. november 09.
A Margitszigeti Casinót egy estére ellepték az autók és minden a sivatagi versenyzés körül forgott!