Carlos Sainz harmadszor is megnyerte a Dakar Rallyt

Közzétéve:
2020-01-17, 15:43

A Carlos Sainz – Lucas Cruz páros nyerte a Szaúd-Arábiában rendezett Dakart.

Véget ért a 2020-as Dakar Rally, amelynek ezúttal Szaúd-Arábia adott otthont. Egyelőre azonban ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogy alakult a sivatagi rali második hete. Az első hét szakasz történéseit röviden összegeztem egy cikkben, amit a linkre kattintva érsz el.

Január 13-án hétfőn nem kis meglepetést okozott Mathieu Serradori, aki 32 év után az első amatőr, aki szakaszgyőzelmet aratott a sivatagi show során. A francia nem gyári pilóta, az élmezőnnyel ellentétben ő nem ebből él, hanem egy áramszolgáltató vállalatot vezet a hétköznapokban, hétvégén pedig sivatagi versenyeken és különböző világkupa-futamokon indul. Nemes gesztust tett Serradori, aki ezt a sikert a vasárnap elhunyt Paulo Goncalves emlékének ajánlotta. Mögötte Fernando Alonso ért be, ami szintén szép eredmény a spanyoltól, akinek szinte semmi terepralis tapasztalata nincs, végül ez volt a legjobb részeredménye a Dakaron.

Carlos Sainz a célban

A maratoni szakasz előtt Carlos Sainz előnye mindössze 24 másodperc volt Nasszer al-Attijah előtt, szerdán azonban ezt 18 percre növelte, megmutatva, hogy 57 évesen is csúcsformában van. Ezen a napon Alonso hatalmasat bukott a Toyotával, így 1 órás hátrányt szedett össze és visszacsúszott az összetett 14. helyre.

Az utolsó előtti napon 379 km megtétele után Stéphane Peterhansel diadalmaskodott, ezzel megszerezte 80. szakaszgyőzelmét a Dakaron, ráadásul csupán 10 másodperccel korábban ért be Nasszer al-Attijah előtt. Az összetettet ekkor is Sainz vezette 10 perccel, mögötte Al-Attijah és Peterhansel között csak 6 másodperc különbség volt.

A 2020-as Dakar utolsó szakaszát gázvezeték szerelés miatt rövidítették, az eredetileg 374 km hosszúra tervezett Haradh és Kiddija közti versenytávot 167 km-re csökkentették. Ezt követően egy 20 km-es szakaszt, az úgynevezett Qiddiyah Trophyt teljesítette a mezőny, ami nem számított bele az értékelésbe és megmutatta magát az Odyssey elektromos SUV is Ken Blockkal a volánnál.  Ez a technika egyébként majd az Extreme E, azaz az elektromos tereprali sorozatban fog vitézkedni.

Sainz Minije egy dűnén

A célba végül Carlos Sainz ért be elsőként, mindössze 10 perces előnnyel! A WRC kétszeres bajnoka harmadszor is megnyerte a sivatagi versenyt, egy újabb márkával, ugyanis 2010-ben a Volkswagennel, 2018-ban a Peugeottal, idén pedig a Minivel is tudott diadalmaskodni.

"Boldog vagyok! Nagyon sok munka van ebben: rengeteg edzés, teszt, csapatmunka. Az első napon elkezdtünk harcolni a győzelemért, és végig padlógázzal haladtunk felé..." - nyilatkozta Carlos Sainz a célban.

Majd rágyújtott egy szivarra. Hiába, nagy forma az öreg!

Carlos Sainz szivarozik a versenyautóban

A hondás Ricky Brabec a motoros kategória első amerikai győztese lett. A kamionosoknál a Kamazzal versenyző Andrej Karginov idei hetedik szakaszgyőzelmével ünnepelte 2014 után a második Dakar-győzelmét.

Toyota Hilux egy helikopterről fotózva

Az első Dakarján induló, kétszeres Formula 1-es világbajnok Fernando Alonso ugyan két szakaszon is bajba került, hiszen a második napon eltalált egy követ, majd később lebukfencezett egy dűnéről, azonban ezek után sem esett szét és remek tempót futva az összetett 13. helyén ért be, ami nagyon szép teljesítmény.

Ugyan Szalay Balázsnak ezúttal nem szurkolhatunk, tavaly készítettem vele egy interjút, amiben mi más is kaphatta volna a főszerepet, mint a Dakar.

Kapcsolódó írások

Ssangyong Rexton DKR terepen
2018. december 06.
2018-ban a Tivolival nem tudtak kitűnni az indulók közül, így 2019-ben a Rextonnal próbálkoznak.
Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!

További hírek