Dakar 2020 - összefoglaló az első hét történéseiből

Közzétéve:
2020-01-13, 15:04

A 2020-as Dakar Rally Szaúd-Arábiában került megrendezésre, ezúttal magyar résztvevők nélkül.

Január 4-én kezdetét vette a világ legkomolyabb tereprali versenye, a Dakar. A rajtdobogón 114 motoros, 23 quados, 83 autós páros, 45 side by side buggy és 46 kamionos csapat gurult át. A mezőnyt a franciák uralják, ugyanis 109 versenyző neve mellett látható ez a trikolor, a spanyolok 75-en, a hollandok pedig 50-en vannak. Ezúttal 13 női versenyző állt rajthoz a kimondottan nehéz terepen.

Már az első nap is tartogatott meglepetéseket, hiszen a tavalyi 12. helyezett, a litván ralibajnok Vaidotas Zala nyerte a kezdő szakaszt egy Minivel, a címvédő Nasszer al-Attijah három defektje miatt 5 perc hátrányba került. A Le Mans-i 24 órás versenyen háromszor is diadalmaskodó Romain Dumas autója leégett.

Romain Dumas égő autója a levegőből

A korábbi Dakar-győztes Giniel de Villiers volt a leggyorsabb a második napon, az összetettben pedig Orlando Terranova állt az élre. A Formula 1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso féltengelytörést szenvedett és két órát vesztegelt emiatt.

A spanyol ex F1-es a Neom körüli hurokszakaszra összeszedte magát és negyedikként ért célba. A győzelmet ezen a napon Carlos Sainz zsebelte be, a második helyre a címvédő Nasszer al-Attijah zárkózott fel. Vlagyimir Vasziljev autója is kigyulladt, ezért fel kellett adnia a versenyt.

Stéphane Peterhansel sikerével ért véget a negyedik nap, így már ő is elmondhatja magáról, hogy a Dakart vendégül látó három kontinensen tudott szakaszt nyerni. Ráadásul úgy, hogy eltévedt és még defektet is kapott. Az összetett élén ekkor továbbra is márkatársa Carlos Sainz állt.

A gyári MINI csapat egyik autója a sziklás terepen

Január 9-én a dűnék közt kellett teljesítenie a mezőnynek, ahol nem meglepő módon a két Mini végzett az élen. Sainz és Peterhansel is elmondta a szakasz után, hogy feszegették a saját határaikat. A Sainz, Al-Attijah és Peterhansel trió egyszerre ért a befutóhoz, ez szokatlan, mivel ilyesmit eddig csak a motorosoktól láthattál.

A pihenő nap előtti majdnem 500 km-es, homokos szakaszt a tizenháromszoros győztes Stéphane Peterhansel nyerte, mögötte csapattársa ért be, aki ekkor még mindig vezette az összetett táblát. Fernando Alonso hatodikként ért be, ezen a hibát nem tűrő terepen. Edvinas Juskauskas mellől elpártolt a szerencse, mivel az ő autója volt a harmadik, ami leégett az idei Dakaron. A kamionosok címvédője, Eduard Nyikolajev technikai hibák miatt feladni kényszerült a futamot.

Fernando Alonso a Toyota mellett

Vasárnap délelőtt az egész mezőny megállt egy percre, miután a szakasz 276. kilométerénél a portugál motoros Paulo Goncalves bukott és hiába ért a mentőhelikopter a riasztástól számítva 8 percen belül a helyszínre, már nem tudták megmenteni. A 40 éves motoros halálát szívroham okozta.

Paulo Goncalves portréja

Goncalves rutinosnak számított, hiszen ez volt a 13. Dakarja. 2006-ban mutatkozott be, négyszer végzett az első 10 -ben, élete legjobb eredményét 2015-ben érte el, amikor másodikként ért célba Marc Coma mögött. A portugál motoros korábbi csapattársa, Kevin Benavides és Toby Price elsőként siettek a helyszínre, azonban semmit sem tudtak már tenni érte.

Az autósok közt Carlos Sainz ismét brilírozott, ezzel tovább növelte előnyét. Míg az 546 km-es táv után az első két kamion között csupán 3 másodperc volt a különbség.

Röviden ez történt a 2020-as Dakar Rally első hetében és a második hét elején, 13-án hétfőn tovább folytatódik a száguldás. A cél ceremóniára 17-én, Rijádban kerül sor.

Ugyan Szalay Balázsnak ezúttal nem szurkolhatunk, tavaly készítettem vele egy interjút, amiben mi más is kaphatta volna a főszerepet, mint a Dakar.

Kapcsolódó írások

A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
Ssangyong Rexton DKR terepen
2018. december 06.
2018-ban a Tivolival nem tudtak kitűnni az indulók közül, így 2019-ben a Rextonnal próbálkoznak.

További hírek