2018. december 17. | 12:51

Antonio Felix da Costa aratta az első győzelmet az FE új érájában. Az újonc BMW i Andretti Motorsport pilótája már az időmérőn megszerezte a pole-t.

Hatalmas várakozás előzte meg a Formula E ötödik szezonjának első versenyét, amelyet Szaúd-Arábiában rendeztek. Egy sivatagi vihar teljesen felborította a hétvége programját, emiatt az első szabadedzést először elhalasztották, majd törölték. A második is csúszott, így végül egy 35 perces gyakorlást tartottak meg, ami nagyon kevésnek bizonyult az új nyomvonal feltérképezésére. Az időmérő edzést is eltolták fél órával, emiatt négy helyett két csoportra bontották a 22 fős mezőnyt, illetve nem tartották meg a döntő superpole-kört sem. Az első csoportba kerültek a negyedik szezon élmenő pilótái. A felszáradó pályán gyorsabb körökre számított mindenki, de végül nem így lett.

Nem sokkal a futam előtt teljesen megváltozott a rajtsorrend, mivel a szervezők utólagos büntetéssel vagy kizárással sújtottak több pilótát. Ennek fő oka az volt, hogy pillanatnyi energiamegugrás volt érzékelhető az autóikban, amivel semmilyen előnyhöz nem jutottak, viszont a Formula E szabályzata szigorúan bünteti.

A zöld lámpák kialvását követően elrajtolt a mezőny, amelynek nagy része gond nélkül körbe is ért. Mortara viszont meglátogatta a gumifalat, de folytatni tudta a versenyt egy orrkúp csere után, Rosenqvist viszont kiállni kényszerült. A 45 perces megmérettetés rengeteg előzést és izgalmat tartogatott. Az élen Vergne és da Costa meccseltek a dobogó legfelső fokáért, végül utóbbi jött ki győztesen a csatából.

"Nagyon jól éreztem magam, két igazán kemény évet tudhatok magam mögött. Őszintén szólva, tudjátok a motorsport világa kívülről csillogó, belülről viszont kegyetlen. Az emberek gyorsan elfelejtenek, ők úgy látnak minket, amilyen az utolsó futamunk. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, de kitartottunk és keményen dolgoztunk a sikerért. Köszönöm szépen a csapatnak az áldozatos munkát." - foglalta össze gondolatait Antonio Felix da Costa.

Az Ad Diriyah E-Prix pontszerzői és egyben a bajnokság állása az első forduló után:

  1. Antonio Felix da Costa - BMW i Andretti Motorsport - 28 pont
  2. Jean-Eric Vergne - DS TECHEETAH - 18 p.
  3. Jerome D’Ambrosio - MAHINDRA RACING - 15 p.
  4. Mitch Evans - Panasonic Jaguar Racing - 12 p.
  5. Andre Lotterer - DS TECHEETAH - 11 p.
  6. Sebastien Buemi - Nissan e.dams - 8 p.
  7. Oliver Rowland - Nissan e.dams - 6 p.
  8. Daniel Abt - Audi Sport ABT Schaeffler - 4 p.
  9. Lucas di Grassi - Audi Sport ABT Schaeffler - 2 p.
  10. Nelson Piquet Jr. - Panasonic Jaguar Racing - 1 p.

A mezőny második felében is olvasható számtalan nagy név, például Felipe Massa, Edoardo Mortara, Jose Maria Lopez vagy éppen Gary Paffett.

A verseny összefoglalója:

A várakozásaimat felülmúlta az új éra első versenye, a 22 induló között megtalálható ex WTCR-, DTM- illetve F1-es pilóta is. A második generációs autók gyönyörűek és gyorsak, a glórián található LED-ek pedig nem csak informatívak, de jól is néznek ki. Szerintem rengeteg izgalmat tartogat még a Formula E 2018/19-es évada. Folytatás Marrakesben 2019. január 12-én.