Drámai fordulat a Balaton felett - Red Bull Air Race

Közzétéve:
2019-07-16, 13:20

Mindenki a regnáló bajnokot, Martin Šonkát várta az élre, azonban elütött egy pilont az fináléban, így csak a negyedik helyen végzett.

Végül hatalmas meglepetést okozott Matt Hall nem várt győzelme a Red Bull Air Race magyarországi futamán. A második helyen a brit Ben Murphy végzett, aki versenyzői karrierjének első dobogós helyét is bezsebelte, a pódium legalsó fokára pedig a kanadai Pete McLeod állhatott fel. Mivel Martin Šonka legnagyobb riválisa, a japán Joshide Muroja korán kiesett, ezért a cseh pilóta került az összetett tabella élére.

Martin Šonka a hangárban a repülője mellett
Martin Šonka a hangárban a repülője mellett

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása nem kerülte el a Balatont sem, ennek ellenére 100 000 néző követte figyelemmel az eseményeket a helyszínről. A 2019-es csonka szezonban összesen négy futamot tartanak meg. Már csak a sportág történetének utolsó fordulója van hátra, amit szeptember elején Japánban rendeznek.

Az előző két futamon Muroja diadalmaskodott, azonban ez most nem az ő hétvégéje volt. Már a versenynap elején kiesett miután Hall gyorsabban teljesítette nála a pályát. A top négy pilóta döntője előtt Šonka már tudta, hogy mindenképp az összetett élére fog állni, csak azt nem lehetett tudni, hogy hány pont előnye lesz.

Ben Murphy éppen kerül egy pilont
Ben Murphy éppen kerül egy pilont

Hall, Murphy és McLeod egyaránt 59 másodperc alatti időt repült, közülük Hall 58.839 másodperces ideje volt a leggyorsabb, amely csupán 0.118 másodperccel jobb, mint  Murphyé. Az utolsó körben szinte tapintani lehetett a feszültséget, Šonka végül elkaszált egy pilont, - ezért három másodperces büntetés jár - így lemaradt a dobogóról.

Pete McLeod repülője közelről
Pete McLeod repülője közelről

Szeptember 7-8-án Csibában dől majd el, hogy ki lesz a Red Bull Air Race utolsó szezonjának bajnoka. Az élmezőny állása nagyon szoros, hiszen három futam után Martin Šonka áll az élen 65 ponttal, őt Matt Hall követi 61 egységgel, a harmadik helyen pedig Joshide Muroja tartózkodik 55 ponttal.

„Óriási élmény volt a mai verseny. Nagyon odatettem magam és a lehető legtöbbet hoztam ki a balatoni pályából. Ahogy elhagytam a kapukat, éreztem, hogy a szárnyvég olyan közel süvített el mellettük, hogy szinte súrolta őket. Mindent beleadtam, ma a győzelemért kellett mennem, mert a második hely nem hozott volna elegendő pontot. Most végre Martin sarkában vagyok, Joshi pedig a harmadik helyre szorult az összetettben. Tehát a csibai futam egész biztosan nem csak szórakozás lesz... izgalmas és szoros csatát várok” – nyilatkozta Matt Hall.

Martin Šonka a Balaton felett
Martin Šonka a Balaton felett

A cikkben szereplő, logóval ellátott képek a Tamron Magyarországtól kapott "Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2" típusú objektívvel készültek! Az említett objektív tökéletesen kiállta a próbát. Köszönöm szépen a támogatást. 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Red Bull Air Race

Kapcsolódó írások

Besenyei Péter repülője közelről
2019. július 17.
Elég mozgalmas volt a mögöttem álló hétvége, melynek vasárnapján Zamárdiban, a Balaton parton csorgattam a nyálam.
Versenygép Budapesten
2019. május 29.
A Red Bull úgy döntött, hogy nem támogatja az Air Race világbajnokságot 2020-tól

További hírek