péntek - 2022. december 09.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy angol kisgyerek legnagyobb álma – Lewis Hamilton legendává válása

2020. november 16. | 16:47

A brit bajnok a kezdetektől erre vágyott és ezért is küzdött végig. De honnan jutott Hamilton a csúcsra és miben áll az ő sikere?

Azok után, hogy Hamilton a kaotikus Török Nagydíjon behúzta a hetedik világbajnoki címét, kicsit érdemes visszatekinteni arra, hogy ki is az az angol srác, aki mert egy nagyot álmodni, akinek példaképe Ayrton Senna volt és aki gyerekként a televízió előtt nézte végig, ahogy a legendás Michael Schumacher elkezdi begyűjteni a vb győzelmeket. Álmodozva, hogy aztán sok évvel később ő maga is megszerezze a hetediket, ezzel beérve a német klasszist. De miben rejlik Hamilton sikerének kulcsa? Mi az, ami elvezette a brit pilótát az autósport csúcsára?

Lewis Carl Davidson Hamilton egészen pontosan 1985. január 7-én látta meg a napvilágot. Szülei már kétéves korában elváltak egymástól és annak ellenére, hogy édesanyjával lakott, édesapja, Anthony Hamilton nagyon fontosnak tartotta, hogy támogassa a gyermeket. Vonzották az autók, a versenyzés, kapott is egy gokartot, amivel kipróbálhatta magát. Jöttek is a sikerek, azonban nem túl rózsás pénzügyi helyzetük miatt nehéz volt elkezdeni a versenyzői pályafutást. Szülei áldozatkészségének köszönhetően viszont sikerült egészen a Forma-1-ig jutnia.

Az álom kezdetét veszi

2007-ben aztán kezdetét vette az álom a Formula 1-ben, ráadásul egyből a versenyképes McLaren-Mercedes színeiben úgy, hogy Fernando Alonso címvédőként volt a csapattársa. Egy sikeres, egy pont híján világbajnoki, de ugyanakkor botrányokkal teli debütáló szezont követően aztán 2008-ban Felipe Massát megelőzve sikerült felérnie a csúcsra - akkor is egy pont volt a különbség, azonban most az ő javára. Ezután viszont kisebb hullámvölgybe került a pályafutása. 2009 amúgy sem a nagycsapatok éve volt, de az se segített neki, hogy barátnőjével, Nicole Scherzingerrel hol együtt voltak, hol pedig külön. Hamilton nem volt kiegyensúlyozott, habár a McLaren néha jobb volt, és tudott győzelmeket szerezni, a magánélete és az ingadozó teljesítménye folyamatosan gyengítette.

Komoly hullámvölgy után fel a csúcsra

A nehéz éveket követően Niki Lauda Hamiltonék házában győzködte a pilótát, hogy csatlakozzon a Mercedes gyári istállóhoz, hiszen jön egy hibrid éra, ahol világbajnoki címeket tudnak garantálni neki. Beadta a derekát, a 2013-as szezon volt a Mercedes és Hamilton közös tanuló éve. Ekkor elkezdtek felkészülni a következő szezonra, ahol elsöprő győzelmet arattak. A Mercedes azóta zsinórban hetedszer is bajnok lett, Hamilton pedig csak egyszer nem tudott vb címet ünnepelni, 2016-ban.

A jelenlegi csonka, de annál különlegesebb szezonban pedig már a tizedik győzelmét aratta, ezzel továbbra is lehengerlő a Toto Wolff, Mercedes és Hamilton hármas teljesítménye és kiegyensúlyozottsága. Egyetlen reális kihívója, Valtteri Bottas a Török Nagydíjon egy kört kapott tőle és csak csetlett-botlott a sokszoros bajnokhoz képest.

Miben rejlik Hamilton sikerének kulcsa?

Lewis Hamilton profi módon tartja fenn a motivációját, a teljesítményét és a formáját is. Ahogy telik-múlik az idő, egyre érettebben osztja be az erejét úgy, hogy tisztában van vele, nincs sok hátra a pályafutásából, hiszen mégiscsak 35 éves.

Ezen felül természetesen ki kell emelni a zsenialitását is, ami csak a legnagyobbakban van meg, mint annak idején Michael Schumacherben. A versenyzői intelligencia, a kiváló helyzetfelismerés, a jó igazolások és a szerencse. Ezek mind megvannak az ő pályafutásában.

„Erről álmodtunk, amikor fiatalok voltunk, néztük a futamokat, de ez messze túltesz az ábrándjainkon. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy lehetetlen dolgokról álmodjanak. Keményen kell dolgozni értük, ezért hajtsatok, sohase adjátok fel, és ne kételkedjetek magatokban!”

Ez az, ami szimpatikus Hamiltonban, hogy elsőként a csapatnak mond köszönetet, másodjára a családjának és azoknak az embereknek, akik támogatták a pályafutásában. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de akkor is egy klasszis.

A versenyzői intelligencia dönt

A Török Nagydíj azért is hihetetlen izgalmas volt, mert ezek a körülmények hosszútávon nagyon jól megmutatták, kinek milyen versenyzői intelligenciája van, gondolok itt arra, hogy hogyan tudja menedzselni a Pirelliket, hogyan érzi a futam dinamikáját, valamint mentálisan hogyan tudja kezelni ezeket a változó helyzeteket.

Akiket ki kell emelnem Hamilton mellett, az Perez, Vettel, Sainz és a finn jégember, Kimi Räikkönen, aki nem a futamon, hanem az időmérőn mutatta meg azt, hogy mennyit számít a tapasztalat.

Sebastian Vettel hatalmas futamot teljesített, összesen 386 nap telt el legutóbbi dobogója óta, ezzel pedig nagyon nagy hullámvölgyet követően tudta megmutatni a kritikusainak, hogy nem véletlenül szerzett négy világbajnoki címet és még mindig benne van a “régi Vettel”. Az a Sebastian, aki sorozatban szerzett négy vb címet a Red Bullal, aki hidegvérrel versenyzett, mielőtt a Ferrari kihúzta volna a szőnyeget a lábai alól. Esőben végre meg tudta mutatni, hogy nem véletlenül igazolta le jövőre az Aston Martin és nem véletlenül marad az F1-ben.

A másik pilóta, aki megérdemel még néhány szót, az a jövőre egyelőre ülés nélkül maradó Sergio Perez. Bizonyította, hogy nem csak a mexikói pénzek miatt van ott a Száguldó Cirkuszban, hiszen rendkívül kiélezett végjátékban, kerék a kerék elleni küzdelemben mindkét Ferrarit maga mögött tudta tartani.

A Forma-1-es szezonból már csak három verseny van hátra, és habár a bajnokság már eldőlt, az izgalomból így sem lesz, hiszen a konstruktőri harmadik helyért öldöklő csatát vívhat a Renault, a Racing Point és a McLaren. Két hét múlva Bahreinben folytatódik a száguldás.

 

  • Címkék:
  • F1
51 millió forintot fizetettek ezért rendszámtábláért Angliában Így áll két kerékre egy 1800 lóerős Lamborghini Huracan – VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!