2023. április 24. | 07:33

Kaotikus pillanatoknak lehettek szemtanúi a kilátogatók, a klímavédők meg is indokolták tettüket.

A hétvégén az egykori Tempelhof reptéren kialakított versenypályán tartottak Formula-E futamot. Már felálltak a versenyzők a rajthoz, amikor éppen a lámpák kialvása előtt valami egészen furcsa dolog történt.

Összesen hat klímavédelmi aktivista mászott be a pályára és a földre ültek, ahol tiltakozásképp megpróbálták az aszfalthoz rögzíteni magukat. Az abszurdnak titulált akciót azzal indokolták, hogy miközben itt értékes energiát pazarolnak el, addig egy idős asszony a tempelhofi lakásában egész télen fagyoskodott a villanyszámlájától rettegve.

A rajtra várakozó versenyzőket nem kicsit döbbentette meg a jelenetsor. Érdekes helyszínt választottak a tiltakozásuk helyszínéül, hiszen a Formula-E célja eredetileg az volt, hogy az utcai elektromos autók fejlesztéseihez szükséges technológiákat itt kifejlesszék és teszteljék, ezáltal elősegítve a környezetkímélőbb autókra való átállást.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez egy zöld sportág lenne, attól, hogy villanyos versenyautókkal köröznek, még súlyosan terhelik a környezetet (rengeteg alkatrészt, akkumulátort kell itt is legyártani, a versenyhelyszínekre sem környezetbarát módon utaznak stb). Bár az tény, hogy kevésbé környezetszennyezők, mint a klasszikus F1 autók.

Némelyik pilóta „öngyilkos" megmozdulásnak nevezte a történteket, hiszen ha az aktivisták egy picit később érkeznek a pályára, akkor a mezőny elrajtolt volna, az pedig komoly balesetet okozott volna. A korábbi F1-es versenyző, Jean-Eric Vergne is bosszankodva nyilatkozta, hogy nem érti, miért pont az elektromos versenysorozatot célozták meg az akcióval.

Nico Müller, az Abt Cupra versenyzője szerint nevetséges, amit az aktivisták műveltek, szerinte rosszabb helyet nem is választhattak volna a megmozdulásnak. A 2020-as bajnok, Antonio Félix Da Costa szerint ugyanazért a célért küzdenek, szerinte sincs még egy értelmetlenebb kategória a motorsport világában, ahol ezt az akciót végrehajthatták volna.

A vasárnapi futamot egyébként Nick Cassidy nyerte, az összetettet vezető Pascal Wehrlein pedig a hetedik helyen ért célba. A beszámolók szerint a berlini futamokat egyébként teltház előtt rendezték meg.

Andreas Gora / Picture Alliance / Getty Images