péntek - 2023. június 02.
17.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 574 Ft
100 626 Ft
D 555 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Elfogadhatatlannak tartja a Volkswagen a szivárványos csapatkapitányi karszalag betiltását

2022. november 25. | 16:14

A német labdarúgó-válogatott tagjai az első világbajnoki mérkőzésük előtt a szájukat eltakarva tiltakoztak az emberi jogokat szerintük sárba tipró katari szervezők ellen.

Már a csoportkör második fordulójánál tart a 2022-es labdarúgó világbajnokság Katarban. A helyi szervezők egy utolsó pillanatban meghozott döntéssel nem engedélyezte az alkoholtartalmú italok árusítását a stadionokban.

Az európai válogatottak csapatkapitányai az egyéb sorozatokban szivárványos „One Love” karszalaggal léptek pályára, ennek viselését azonban a FIFA a katari szervezők nyomására betiltotta. A döntéssel kapcsolatban Dánia és Anglia válogatottja perrel fenyegette a nemzetközi szövetséget, a német csapat tagjai pedig szájuk eltakarásával tiltakoztak.

Az üggyel kapcsolatban most a Volkswagen is kifejtette véleményét.

„Továbbra is támogatni fogjuk a Német Labdarúgó Szövetségét. Pozitív változások történtek a közelmúltban, szeretnénk továbbra is közösen haladni ezen az úton. A „One Love” egyenjogúságot hirdető csapatkapitányi karszalag betiltásának kérdésében nem értünk egyet a FIFA-val és a világbajnokság szervezőivel, ez a döntés számunkra elfogadhatatlan. Szerintünk szép gesztus lett volna, ha az európai válogatottak a szélesebb körű elfogadás jegyében egységes üzenetet közvetíthettek volna” – fogalmazott közleményében a Volkswagen.

A Rewe német élelmiszeripari vállalat a FIFA döntése nyomán megszakította a kapcsolatot a német szövetséggel, a Telekom, az Adidas és a Coca-Cola azonban fenntartja a a szponzori megállapodását.

„Nem szeretnénk elhamarkodott döntéseket hozni, átbeszéljük az ügyet a DFB képviselőivel. A Telekom alapelveivel az emberek, a társadalmak és kultúrák egyesítése mellett foglal állást. Nem toleráljuk a diszkriminatív, etikátlan és morálisan elítélendő viselkedést, valamint mások jogainak és méltóságának megsértését” – mondta a német telekommunikációs vállalat szóvivője.

A szivárvány az LMBTQ közösség tagjainak, az egyenjogúságnak és az emberi jogok védelmének szimbólumává vált. A Volkswagen-csoport égisze alá tartozó Porsche és Bentley is felvette korábban a szivárvány színeit. A VW a tavalyi Európa-bajnokság során ilyen logóval látta el hirdetéseit, miután az UEFA megtiltotta, hogy a müncheni Allianz Aréna szivárványszínben pompázzon a Németország-Magyarország csoportmérkőzés alatt. A németek ezzel akartak reagálni arra a magyar törvényre, mely tiltja, hogy 18 év alattiaknak homoszexualitásról vagy nemváltó műtétekről szóló tartalmakat mutassanak be.

Volkswagen
Jön a hideg, ezekre érdemes ügyelni az autósoknak a tél közeledtével F1: Egy futamot máris ki lehet húzni a jövő évi versenynaptárból

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!