Elhunyt Charlie Whiting, a Forma-1 versenyigazgatója

Közzétéve:
2019-03-14, 10:24

Csütörtök hajnalban tragikus hirtelenséggel elhunyt Charlie Whiting a Formula-1 versenyigazgatója

Szerdán még a paddockban sétált a brit legenda, csütörtök hajnalban pedig holtan találták a hotelszobájában, azóta kiderült, hogy halálát tüdőembólia okozta.

A brit szakember a széria megkerülhetetlen alakja volt, minden nagydíjhétvégén ő adta meg a rajt jelzést. Az összes biztonsággal kapcsolatos kérdés tőle származott kezdve a biztonsági autós fázissal egészen a büntetések kiosztásáig. Szintén ő mondta ki a végszót a vitás technikai kérdésekben, amikkel a csapatok fordultak hozzá. Mindezeken felül csak akkor kerülhetett új pálya a naptárba, ha azt ő megfelelőnek találta.

A versenyzés világával az 1950-es években került kapcsolatba testvére révén, akinek az autóját szerelte. 1970 környékén találkozott először a királykategória nagyjaival.

Charlie Whiting a rajt előtt

„Láttam, ahogyan Roger Hill, Jackie Stewart első számú szerelője dolgozik, és arra gondoltam, milyen csodás lenne ilyen életet élni” - nyilatkozta Charlie Whiting nem is olyan rég.

Mr. Whiting 1977-ben szerelőként kezdett a Hesketh-csapatnál, majd Ecclestone alakulatát, a Brabhamet erősítette, aki egyre nagyobb befolyásra tett szert az évek alatt, majd át is vette a széria vezetését. Mivel tetszett neki Charlie munkamorálja, ezért fontos pozícióval bízta meg. 1988-ban így tagja lett az FIA-nak, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, ahol 1997-től kezdve dolgozott, mint versenyigazgató. Hatalmas szerepe volt abban, hogy a világ legbiztonságosabb szériája lett az F1. Többek közt a glória bevezetése is az ő nevéhez fűződik.

„Bernie 1987-ben azt mondta, hogy már nem tervezi csapatfőnökként irányítani a csapatát, de nem kell aggódnunk, mert garantálja, hogy egyikünk sem marad majd munka nélkül.Voltak, akik maradtak a csapatnál annak eladása után is, nekem viszont Bernie felajánlotta, hogy dolgozzak az FISA-nál, a mai FIA-nál, Gabrierel Cadringher segítőjeként. Lépésről lépésre építettünk fel egy új részleget” – mesélte Whiting korábban egy angol lapnak.

Charlie Whiting portréja közelről

Néhány éve egyre bonyolultabbá és összetetté vált feladatait szépen lassan átadta, például Nikolasz Tombazisz lett a vezető szakértő technikai kérdésekben.

A paddockban mindenki tisztelte személyisége és tapasztalatai miatt. Életében is azt mondták róla, hogy pótolhatatlan résztvevője a hétvégéknek. Most, a 2019-es Forma-1-es szezon első futama előtt megtorpant a széria és nem tudják még, hogy ki lehetne méltó utódja.

„Nagy szomorúsággal töltött el a hír, hogy tragikus hirtelenséggel itt hagyott bennünket Charlie Whiting. Régóta ismerem őt, nagyszerű versenyigazgató volt, a Forma-1 központi alakja, aki megtestesítette sportunk szellemét” - nyilatkozta Jean Todt, a FIA elnöke.

Hatalmas veszteség ez a sportág számára!

Forrás:

Kapcsolódó írások

James Hunt cigarettázik
2016. június 15.
Nem volt még egy olyan résztvevője a Forma-1-nek, aki versenyzőként és kommentátorként is maradandót alkotott. 1976 világbajnoka örökké fennmarad a sportág rajongóinak emlékezetében
James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Bernie Ecclestone szerint a Formula-E egy jó mulatság
2018. május 29.
A korábbi Forma-1 vezérnek nincs túl jó véleménye a Formula-E-ről, ezért figyelmeztette az FIA elnökét Jean Todtot, hogy többet kéne törődni az F1-gyel.
ZalaZone megtekintése
2019. május 31.
A magyar kormány erősítené az ország jelenlétét a versenysportban