Ebben az évben rendhagyó módon mutatják be az autóikat a Forma-1-es istállók, hiszen a korlátozások miatt csökkentett számban jelennek meg a főszereplők a bemutatón. A McLaren prezentációja előrevetítette, hogy idén csak virtuálisan lehetnek jelen a rajongók és nézők ezeken az eseményeken.

Az 1990-es és a 2000-es évek arról szóltak, hogy az istállók egymásra licitáltak a nagyobb felhajtásokkal a nagyobb sajtó figyelemért. Nézzük, melyik bemutatók voltak a legkülönlegesebbek eddig a Száguldó Cirkusz történetében!

McLaren-Mercedes – 1997

Mika Häkkinen és David Coulthard McLaren MP4/12 autóját a londoni Alexandra Palace-ban mutatták be. Ez azért is jelentett kihívást a legendás istállónak, mivel ekkor már nem volt a csapat szponzora a Marlboro, amely után már a West logója virított az autón.

A produkcióban a Starlight Express és a Spice Girls is közreműködött, ami csak azért érdekes, mivel a egyik Spice Girl, a korábbi tag Geri Halliwell a Red Bull csapatfőnök Christian Horner felesége lett.

Pacific Racing Lotus – 1995

A brit csapat összesen 33 nagydíjon vett részt a Forma-1-ben, ahol még csak pontot sem tudott szerezni. Az istálló két dologról híres, az egyik az, hogy Jean-Paul Belmondo francia színész legenda fia is versenyzett náluk, a második pedig az, hogy az autóbemutatójuk során a nagy pezsgőzésből egy 15 perces bénázás lett, hiszen nem sikerült kinyitni az üveget.

Kitörő örömre egyszer sem volt okuk, hiszen az 1994-es idény során a PR01 versenyautó egyetlen alkalommal sem tudták kvalifikálni magukat a versenyekre.

Honda – 2007

A Forma-1 sohasem a spórolásról és a környezettudatos létformáról szólt, 14 éve pedig még annyira sem mint napjainkban. A különleges festésű Hondát egy természettudományi múzeumban mutatták be, aminek semmilyen maradandó eredménye nem lett.

A televízióban alig szerepelt az autó, hiszen csupán hat egységet sikerült gyűjtenie a Jenson Button-Rubens Barrichello párosnak, továbbá a közvélemény számára az egész projekt csak egy üres képmutatás volt.

Sauber – 2004

Ismét egy koncerttel egybefűzött bemutató, ahol a Sugababes lépett fel. Ekkor tért vissza Felipe Massa, méghozzá Giancarlo Fisichella csapattársaként, holott 2002 után már éppen elúszóban voltak a Forma-1-es álmai azok után, hogy egy nagyon gyenge debütáló szezont teljesített.

A svájci Sauber szezonja ebben az évben sem volt sikeres, ismét a csalódást keltő hatodik helyen zártak. Peter Sauber alapító lelkesedését azonban ez sem törhette meg, a csapat pedig azóta is létezik, ám immáron Alfa Romeo Racing Orlen néven.

Jordan – 2005

A csapat folyamatosan kiváló szponzori szerződésekre tett szert, köszönhetően a tulajdonos és alapító Eddie Jordan kapcsolatrendszerének. Valószínűleg ebben az évben is ezért mentek Oroszországba a Vörös térre, ahol Narain Karthikeyannal, Tiago Monteiróval és egy díszkísérettel mutatták be az EJ15-ös kódjelű versenyautót.

Sauber – 2003

A svájci istálló bemutatója egy jégpályán zajlott egy zürichi sportcsarnokban. Nem tudni, hogy milyen célból történt így az autó prezentációja, de egy biztos, nem szokványos a helyszínválasztás.

BAR – 1999

Ebben az évben Mika Häkkinen szerezte meg a világbajnoki címet, hiszen két ponttal megelőzte a második helyen végző Eddie Irvine-t, aki a Ferrari színeiben tört bajnoki címre. A szezon másik érdekessége, hogy az egyik csapat viszont egyetlen pontot sem szerzett, az pedig a BAR-Supertec volt.

A Forma-1-ben számos érdekes festés fordult meg, ám mind közül kiemelkedik Jacques Villeneuve és Mika Salo csapata, mely az év elején két különböző nagyon egyedi festésű autót mutatott be. Ezt a szabályok tiltották, hiszen ez meglehetősen megnehezítette volna a televízió közvetítéseketben résztvevő kommentátorok dolgát. Éppen elég volt 11 csapat és 22 pilóta megkülönböztetése.

Mindezek fényében a BAR istálló úgy döntött, hogy a két festést egyszerre jelenítik meg az autón úgy, hogy középen egy cipzár helyezkedik el, mintha az tartaná össze a kettőt.

McLaren-Mercedes – 2011

A wokingi csapat a Potsdamer Platz-on jelent meg egy lecsupaszított McLaren-Mercedesszel, amihez folyamatosan érkeztek az alkatrészek, hogy aztán végül Jenson Button és Lewis Hamilton is megérkezzen.

A tűzálló overálban valószínűleg eléggé fázhattak, hiszen mindez egy február elején tartott esemény volt.

Caterham – 2012

A Forma-1-es csapat ebben az évben szerezte meg a Team Lotus nevet, hogy aztán a legendás márka logóját is az autójukra tehessék. Mindezt úgy mutatták be elsőként, hogy egy nyomtatott sajtóorgánum címlapján egy vörös függöny mögül előbújt az új autó orra. Az istálló egyébként közel sem mondható sikeresnek, hiszen öt szezon alatt egyetlen pontot sem sikerült szerezniük. 

Benetton - 2001

Az utolsó a sorban a Benetton 2001-es autóbemutatója, amit rendkívül impozáns módon Velencében tartottak. Az esemény különlegességét elsősorban az adta, hogy a Szent Márk téren egy vízburok mögé bújtatták az autót, hogy aztán a szintén kivételes csapattagok, azaz Jenson Button és Giancarlo Fisichella, valamint a tesztpilóták, Mark Webber és Fernando Alonso leleplezzék a 2001-es szezonra szánt verseny gépet.

Számodra volt olyan bemutató az elmúlt években, ami megragadta az érdeklődésed? Írd meg nekünk, melyik tetszett a legjobban!