2021. március 06. | 08:50

Minden idők legtapasztaltabb Forma-1-es pilótája pályafutása 20. idényét teljesíti.

Ma ünnepli 42. születésnapját a karrierje 20. F1-es szezonját teljesítő Kimi Räikkönen. A finn pilóta minden idők legtapasztaltabb Forma-1-es versenyzőjeként, a hét elején bemutatott Alfa Romeóval gyarapíthatja eddig megszerzett pontjainak számát. Következzen most 10 érdekes tény 2007 világbajnokával kapcsolatban.

1. Gyerekkorában nem tudott választani a jégkorong és az autóversenyzés közül

Számos finn honfitársához hasonlóan Kimi is a jégkorong szeretetével nőtt fel. A sportág olyannyira fontos szerepet játszott az életében, hogy gyerekkorában komoly fejtörést okozott neki, hogy a hokit vagy az autóversenyzést válassza-e. Később kiderült, végül azért döntött az utóbbi mellett, mert ahhoz nem kellett olyan korán felkelnie.

2. Híres beceneve Ron Dennistől származik

A „Jégember” elnevezés hallatán a legtöbb autósport rajongó pontosan tudja, kiről van szó. Räikkönen jól ismert becenevét a McLaren egykori csapatfőnökétől, Ron Dennistől kapta, akit a finn higgadt, hűvös természete ihletett meg. Érdekesség, hogy Peter Sauber – Kimi ennél az ő istállójánál debütált a Száguldó Cirkuszban – még az „Eszkimó” néven próbálta rejtegetni Räikkönent a riválisok elől a finn első F1-es tesztje előtt.

3. Nem csak a versenypályán döntött rekordokat

19 Forma-1-es idényében Räikkönen számos rekordot megdöntött, ám az életrajzi könyvéből az is kiderül, hogy a versenypályákon kívül is felállított néhány csúcsot. A finnországi törvények szerint a mai napig kötelező a sorkatonaság, ennek megfelelően Kimi is eltöltött 12 hónapot a seregben. A 18 éves finn egy barátjával együtt részegen tért vissza az egyik eltávozásról. Nem akarták, hogy a felügyelőtisztek elkapják őket, ezért átmásztak a kerítésen, ám az említett barátot lefülelték, miközben Kimi egy árokban bujkált. Amikor tisztának vélte a terepet, ő is átmászott, és kúszni kezdett a barakk felé. Végül őt is elkapták, és 20 napos körletfogságra ítélték, amivel új rekordot állított fel.

4. Hatalmas James Hunt rajongó

Annak ellenére, hogy James Hunt egyetlen világbajnoki címe után három évvel, a brit legenda visszavonulását követően öt hónappal született, Kimi Räikkönen hatalmas Hunt-fan hírében áll. A finn világbajnok ezt számos alkalommal bizonyította, például a 2012-es Monacói Nagydíjon, ahol James Hunt nevével ellátott, fekete festésű sisakban állt rajthoz.

Amennyiben szeretnéd megismerni a hetvenes évek F1-es sztárjának részletes életútját, azt ide kattintva megteheted.

5. Egyszer 16 napig bulizott egyfolytában

Nem titok, hogy Kimi nem veti meg az alkoholos italokat – ebben is hasonlít James Hunthoz – ám előfordulhat, hogy a bulizást egészen magas szintre emelte. A 2012-es Bahreini Nagydíjon elért 2. helyezését követően, finn jégkorongozó barátjával, Kimmo Pikkarainennel ünnepelte, és hamarosan az arab ország koronahercegének partiján találták magukat. Ezt követően egy hétig folyamatosan ittak, melynek következtében Räikkönen megsérült, így kihagyta a Lotus évközi tesztjét.

A partivonat azonban ezt követően sem állt le. Kimi Helsinkiben ünnepelte a május 1-jét, majd innen utazott a Spanyol Nagydíj helyszínére, Barcelonába. A másnaposság jelei nem igazán látszottak rajta, hiszen a Pastor Maldonado győzelmével zárult futamon harmadik helyen ért célba. Talán mondanom sem kell, hogy a pódiumon jól belehúzott a pezsgősüvegbe.

6. Soha nem lett az Év Sportolója Finnországban

A legtöbb országhoz hasonlóan a finneknél is évente kiosztásra kerül az Év Sportolója díj, ám meglepetésre Kimi Räikkönen még egyszer sem részesült az elismerésben. A 2007-es világbajnoki cím megnyerésekor került ehhez legközelebb, a díjat azonban Tero Pitkämäki gerelyhajító kapta meg.

Érdekesség, hogy a finn autóversenyzés másik két F1-es világbajnok, Keke Rosberg és Mika Häkkinen viszont kiérdemelték az elismerést. Abban azonban egészen biztos vagyok, hogy Kimi ettől még nyugodtan alszik.

7. Szereti a jachtokat

Räikkönen pályafutásának egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a 2006-os Monacói Nagydíjról való kiesését követően a csapat főhadiszállása helyett egyenesen a kikötőben parkoló jachtjára távozott. A One More Toy (Még Egy Játékszer) névre hallgató hajót később ki is lehetett bérelni, hogy a gazdag rajongók onnan figyelhessék az utcai verseny küzdelmeit.

8. Ő az egyetlen versenyző, aki a V10-es, V8-as és a hibrid korszakban is tudott győzni

Kimi Räikkönen 2001-ben mutatkozott be a Száguldó Cirkuszban. A királykategóriában egészen 2005-ig V10-es motorokat használtak, a finn pilóta ebben az időszakban összesen 9 futamgyőzelmet ünnepelhetett. 2006-tól a V8-as motorok kora következett, Kimi 2013-ig 11 versenyt nyert meg, köztük a 2007-es Brazil Nagydíjat, mellyel elhódította a világbajnoki címet is. A 2018-as Amerikai Nagydíjon elért első helyezésével Räikkönen elmondhatja magáról, hogy a hibrid korszakban is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

9. Gyűlöli a telefonhívásokat

A csapatrádión folytatott kommunikációját, valamint hűvös stílusát ismerve nem meglepő, hogy Räikkönen nem igazán rajong a telefonhívásokért. Különösen akkor, ha azoknak nincs semmilyen kifejezett céljuk. Na jó, akkor sem, ha a hívásnak fontos üzenete van. A 2014-es Ferrarival kötött szerződéséről telefonon értesítették, majd a beszélgetést végeztével állítólag a tengerbe dobta mobiltelefonját.