F1: Az FIA engedélyt adott a 18 colos gumik tesztjére

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2021-01-25, 20:26

Az idei autókat kell majd módosítani a 2022-es gumik használatához.

A 2022-re érkező új szabályok részeként a Forma-1-es autók a jelenlegi 13 colos abroncsokról 18-asra módosulnak. Annak érdekében, hogy a Pirellinek segítsen az FIA az új generációs gumiabroncsok gyártásában, 25 napot biztosítanak, hogy a csapatokkal együtt tesztelni tudjanak. Ezt az úgynevezett öszvérautók használatával tehetik meg, amelyek átalakított futóművel képesek lesznek a 18-as gumik tesztjeinek elvégzésére.

Az új 18 colos Pirelli gumi oldalról

Azonban a szabályok között szerepelt egy olyan passzus is, amely kimondja, miszerint a gumiteszteket olyan autókkal lehet teljesíteni, amelyek részt vettek a 2018-as, 19-es, vagy 20-as szezonban. Ez fejtörést okozott a McLaren számára, amely a tél folyamán átállt a Mercedes erőforrásokra, így értelemszerűen a Renault nem biztosít már volt partnere számára egyet az aktuális motorjai közül.

Ezen változtatva és könnyítve most az FIA jóváhagyta 2021-es autó használatát a teszteken. A jelentés szerint jelenleg még nincs letisztázva, hogy mikor bonyolítanák le ezeket.

A McLaren ezekben a napokban installálja 2014 után ismét a Mercedes erőforrását. Bár a wokingiak minden bizonnyal előrelépést várnak ettől, kifejezetten rossz az időzítés a fejlesztési zseton rendszer miatt.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Schumacher és Baraichello
2020. szeptember 27.
A Racing Point idei ügyénél jóval komolyabb vétségeket is elkövettek a múltban.

További hírek