2020. március 08. | 11:44

A Williams csapatvezetője úgy érzi, hogy a nők megítélésén még lenne mit javítani a Forma-1-ben.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Williams F1-es csapatának vezetője, Claire Williams elmondta, hogy nehezebben tud érvényesülni nőként, a főleg férfiak által irányított Forma-1-ben. Claire 2013-ban vette át az irányítást édesapjától, Sir Frank Williamstől. Minden idők harmadik legeredményesebb F1-es csapata jelenleg nem szerepel túl fényesen, a tavalyi idényben hatalmas lemaradással végeztek az utolsó helyen. Egyetlen pontjukat Robert Kubica szerezte a kaotikus Német Nagydíjon.

A Williams gyengébb szereplése miatt sokan váltást sürgetnek az istálló élén. Claire Williams szerint ez azért van, mert többen úgy vélik, egy nő nem lehet sikeres a Forma-1-ben.

„Amint elkezdenek sűrűsödni a problémák, sokan ezt annak tulajdonítják, hogy nő vagyok. Emiatt nehezebb számunkra érvényesülni a Forma-1-ben. Konkrétan hallottam, hogy a paddockban azt beszélik, a csapat akkor kezdett rosszul teljesíteni, amikor várandós lettem és megszületett a fiam. Hogy merészelnek ilyet mondani?! Kilenc további csapatvezető dolgozik az F1-ben, többségüknek van gyereke. Bármelyikük kapott már szemrehányást emiatt? Csak azért nem lehetek anya, mert egy Forma-1-es csapat élén állok? Ez egy divatjamúlt és szégyenteljes megközelítés. Egész évben, gyakorlatilag minden nap dolgozom. Ha nem vinném a fiamat a versenyekre, akkor alig látnám őt. Ezért is kritizálnak, egyszerűen nem tudok jól kijönni a helyzetből. A Williams csapat teljesítményének semmi köze ahhoz, hogy nekem gyerekem született” - mondta Claire Williams a PA hírügynökségnek.

A Williams világos üzenetet fogalmazott meg a Forma-1-es közösség felé. A szexizmusnak nincs helye a Száguldó Cirkuszban, pusztán nemi hovatartozás alapján nem ítélhetjük meg az F1-es szakemberek munkáját.

„Szeretnék nőként érvényesülni a férfiak által uralt világban. Szeretnék úgy sétálni a paddockban, hogy a csapatom jobban teljesít. Meg akarom mutatni a kritikusoknak, hogy egy nő is képes elviselni a nyomást, és felemelt fejjel tudok küzdeni. Egyszerre tudok nő, feleség, anya és Forma-1-es csapatvezető lenni” - tette hozzá Williams.

  • Címkék:
  • F1