Társszerző: Hajdu Balázs

A Williams csapata már a téli teszteken is gyengén teljesített – várható volt, hogy nehéz idény vár a legendás brit istállóra. Hiába Robert Kubica hihetetlen visszatérése, vagy a tehetséges George Russell szerződtetése, a Williams autói rendre a mezőny végén találják magukat. A csapat gyengélkedését látva Paddy Lowe technikai igazgató „hosszú szabadságra” ment márciusban, most pedig bejelentette: távozik posztjáról.

„Az utóbbi időszakban alaposan átgondoltam a dolgokat, és arra a döntésre jutottam, hogy nem térek vissza a Williams csapatához” - mondta az immár egykori technikai igazgató.

A Williams közleménye szerint Lowe szerződését azonnali hatállyal felbontják. Claire Williams helyettes csapatfőnök „megérti és tiszteletben tartja” a döntést.

A Williams a Forma-1 meghatározó csapata volt a nyolcvanas és a kilencvenes években. Idén azonban körönként bő két másodperccel lassabbak mindenkinél.

Paddy Lowe a 2017-es idény kezdetén hagyta ott a Mercedest a Williams kedvéért. Megbízatásának lényege, hogy újra versenyképesek legyenek a kék-fehér autók. 2018-ban az utolsó helyen végeztek a konstruktőrök mezőnyében, idén pedig még jelentősebb visszaesést produkáltak.

„Határozottan érzem, hogy láthatunk némi fényt az alagút végén. Mindannyian tudjuk, hogy idő kell az autó megfelelő teljesítményéhez. Jó úton haladunk, a háttérben kiváló munkát végeznek a gyárban dolgozók. Ennek eredménye egyelőre nem látszik. Fejlődünk az aerodinamika terén is. A következő hetekben-hónapokban egy újabb fejlesztési csomagot kap az autó, amitől a teljesítmény javulását várjuk” - mondta a Monacói Nagydíj után Claire Williams.

Szerinted kilábalhat jelenlegi válságából a Williams? Van rá esély, hogy újra a régi fényében tündököljön majd a patinás brit istálló?