2022. október 18. | 15:06

Max Verstappen csapata túllépte tavaly a költségvetési plafont, ezért bűnhődnie kell. Az F1 egykori mindenható ura szerint nem is kicsit.

A Red Bull és a Mercedes csatája elképesztő izgalmakkal zárult a tavalyi év végén. Max Verstappen az utolsó körben előzte meg a szezonzárón a címvédő Lewis Hamiltont, így a holland lett a világbajnok.

A Mercedes csapatának végül be kellett érnie a konstruktőri bajnoki címmel, amelyet sorozatban nyolcadszor nyert meg a német istálló.

Azóta kiderült, hogy a Red Bull a megengedettnél többet költött 2021-ben, rögtön az első olyan szezonban, amikor költségvetési sapka alá vonták a csapatok működését a kiegyenlítettebb erőviszonyok érdekében. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 145 millió dollárban húzta meg a határt.

Az FIA vizsgálata kiderítette, hogy a Red Bull “kisebb mértékben” átlépte ezt a limitet, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 5%-kal haladta meg az energiaitalosok büdzséje a megengedettet. Hamilton hangot adott annak, hogy ez tizedeket jelenthetett a Red Bull javára, míg a McLaren csapatvezetője egyenesen csalásnak nevezte ezt.

Bernie Ecclestone szerint könnyen lehet, hogy a Red Bulltól utólag el fogják venni a világbajnoki második helyet, de akár ennél keményebb büntetést is kaphat a csapat.

Egyelőre nem világos, hogy mennyivel lépte túl a Christian Horner csapata a felső határt, de ez akár 7,25 millió dollár is lehet. A korábbi F1-es pilóta, Martin Brundle szerint szigorítania kell a szabályon az FIA-nak, mert őrület, hogy egy ilyen mértékű túlköltekezést kisebb szabálysértésnek titulálnak.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint az, hogy a 2021-es szezonban előnybe került a Red Bull a szabályszegéssel a többi csapattal szemben, kihat a következő szezonokra is.

Nincs könnyű helyzetben az FIA. Ha a Red Bull nem kap súlyos büntetést, akkor vélhetően a többi csapat is keresni fogja a kiskapukat az enyhe szankció láttán. Amennyiben a Red Bullt utólag kizárják a bajnokságból, az egyértelműen árthat a sportág hírnevének.

Nyitókép: Depositphotos