2023. november 03. | 01:12

Az egykor a Ferrari színeiben versenyző brazil pilóta jogi úton szeretné megszerezni a 2008-as bajnoki címet, amit nem néz mindenki jó szemmel.

Felipe Massa nemrég abszurdnak tűnő kéréssel fordult Lewis Hamiltonhoz. A brazil azt bizonygatja, hogy a 2008-as egyéni világbajnoki cím őt illeti, ezért a britnek szerinte le kellene mondania pályafutása első vb-címéről.

Mint ismert, a bajnoki cím sorsa a szezonzáró Brazil Nagydíjon dőlt el abban az évben, annak is az utolsó körében. Massát elsőként intették le, és mivel Hamilton csak a hatodik helyen állt, úgy tűnt, hogy a brazil lesz a bajnok. Brit vetélytársa azonban az utolsó kanyarban megelőzte Timo Glockot, így elcsípte az ötödik helyet, ami elég volt számára a végső elsőséghez.

Hamilton azóta további hat bajnoki címet nyert, Massa viszont egyet sem. A brit könnyedén nyolc címnél járhatna már, ha a 2021-es szezonzárón más döntést hoz Michael Masi versenyigazgató.

Ez persze Massát aligha vigasztalja. Ő és ügyvédcsapata jogi lépéseket tett, hogy elérjék céljukat. Az F1 és az FIA egyelőre hallgat az ügy kapcsán. Massáék célja az, hogy töröljék azt a 2008-as Szingapúri Nagydíjat, amiről utóbb kiderült, hogy csalással dőlt el.

Az ötlet nem is volna olyan meglepő, ám 15 évvel a történtek után furcsának tűnik a kezdeményezés. Massa ráadásul az F1 egyik nagykövete, aki számos versenyen ott volt visszavonulása óta. A jogi eljárás elindulása óta Massa több olyan versenyen sem jelent meg, amire tervben volt, hogy kilátogat.

Nagyon úgy fest, hogy ezen a hétvégén bár hazájában, Brazíliában szerepel a Száguldó Cirkusz mezőnye, Massa nem lesz ott a nézők között. Állítása szerint az F1 megkérte, hogy ne menjen ki a monzai versenyre. Japánba sem ment végül, és minden jel szerint az interlagosi versenyhétvégén sem lesz ott az Autosport információi szerint.

Megkérdezték tőle, ha nagykövetként nem is, de magánemberként, a saját költségére kilátogatna-e a Brazil Nagydíjra. Elmondta, mivel a monzai hétvége óta kapcsolatban az F1-gyel, és nem kapott nagykövetként meghívót, így nem kellene kimennie a versenyhétvégre.

Dan Mullan/Getty Images