F1: Hamiltonnak már most jobb a győzelmi aránya, mint Schumacheré volt

Közzétéve:
2020-09-19, 04:44

A brit pilóta a futamgyőzelmek tekintetében már Szocsiban utolérheti a német legendát.

Michael Schumacher, a Forma-1 eddigi egyetlen hétszeres világbajnoka a 2006-os Olasz Nagydíjon szerezte meg pályafutása 90. futamgyőzelmét. A német versenyző ott Monzában jelentette be, hogy az idény végén visszavonul. Lewis Hamilton a hétvégi Toszkán Nagydíjon állhatott 90. alkalommal a dobogó legfelső fokán, ám ő egyelőre nem tervez kiszállni a Száguldó Cirkuszból. A brit pilóta már a következő versenyen, a Szocsiban rendezendő Orosz Nagydíjon beállíthatja a német legenda csúcsát.

Schumacher és Hamilton győzelmeinek alakulása - Fotó: Racefans.net
Schumacher és Hamilton győzelmeinek alakulása - Fotó: Racefans.net

Lewis Hamilton egyelőre nem rendelkezik a 2021-es szezonra érvényes szerződéssel. Ha valamilyen oknál fogva befejezné idén a pályafutását, akkor is van még nyolc futama, hogy Schumacher elé kerüljön az örökranglistán. A győzelmek arányát tekintve már most jobban áll: Hamilton mutatója 34,7%, Schumacheré pedig 29,7% volt. Ez az adat természetesen változhat, ám komoly negatív fordulatnak kellene bekövetkeznie egy jelentős visszaeséshez. Konkrétan Hamiltonnak zsinórban 45 versenyen kellene lemaradnia az első helyről, majd 2022-ben vissza kellene vonulnia, hogy alacsonyabb győzelmi rátája legyen Schumacherénél. Csak a rend kedvéért: Hamilton a legutóbbi 45 versenyéből 25 alkalommal nyerni tudott, így ebben a tekintetben valószínűleg ő marad a jobb kettejük közül.

A győzelmek arányát tekintve azonban nem Michael Schumacher a csúcstartó. Az ötvenes években Lee Wallard két Forma-1-es futamon állt rajthoz, ezek közül az egyik megnyerte. Az 50%-os győzelmi ráta eléréséhez Hamiltonnak 80 versenyt kellene nyernie zsinórban. A jelenlegi rekord 9 egymást követő siker, ez eddig Sebastian Vettelnek és Alberto Ascarinak sikerült.

Mivel Wallard csak két nagydíjon állt rajthoz, az ő eredményét figyelmen kívül hagyhatjuk. Hamilton következő célpontja az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio lehet, aki 51 versenyből 24-szer diadalmaskodott, ez pedig 47,06%-os sikermutatót eredményez. Ennek megdöntéséhez a brit pilótának „csak” 61 egymást követő futamot kellene megnyernie.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma 1-es rajt Monacóban
2020. január 02.
Hamilton simán világbajnok lett hatodszor is – észrevetted, hogy közben rekordok dőltek meg?
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek