F1: Hermann Tilke tervezi az új utcai pályát Szaúd-Arábiában

Közzétéve:
2020-11-23, 14:24

Isztambul, Baku, Abu Dhabi és Spielberg után újabb helyszínen teheti le névjegyét a Forma-1 legendás tervezője.

2021-ben rendezik az első Szaúd-arábiai Nagydíjat a Forma-1 történetében. A versenynaptár utolsó előtti viadalának egy festői környezetben lévő utcai pálya ad otthont, melynek tervezésével a tapasztalt Hermann Tilkét bízták meg.

Az arab ország első F1-es versenyét Jeddah városában rendezik, majd a következő években a szaúdi futam egy másik, erre a célra épített pályára kerül át. A tapasztalt német mérnök munkáját jól ismerhetik a Forma-1-es rajongók. Tilke nevéhez fűződik többek között az isztambuli, a bakui, a valenciai és az osztrák versenypálya tervezése is.

Szaúd-Arábiai Nagydíj

Khalid Bin Sultan Al Faisal herceg, a Szaúd-arábiai Motorsport Szövetség elnöke a RaceFans.net oldalnak elmondta, részben a szűkebb időkeret miatt esett Tilkére a választásuk.

„Rövid idő áll rendelkezésünkre, gyorsan kell dolgoznunk. Nem a nulláról indul a projekt, hiszen egy utcai pályáról van szó, így olyan emberre volt szükségünk, akinek rengeteg tapasztalata van ezen a téren. Szeretnénk különlegesek lenni, ezen fogunk dolgozni a Forma-1-gyel, Ross Brawnnal és Hermann Tilke csapatával együtt” - fogalmazott a herceg.

2022-től jelentős szabályváltozások lesznek a Forma-1-ben, így a következő lesz az utolsó év a mostani érában. A szaúdi verseny szervezői szeretnék emlékezetessé tenni az utcai futamot, amihez egy olyan pályára lesz szükség, melyen sokat lehet előzni.

„Izgalmas versenyt akarunk rendezni, ehhez pedig előzésekre van szükség. Minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek eléréséhez. A futamot gyönyörű környezetben rendezzük, ám azt akarjuk, hogy a verseny sportértéke miatt is emlékezzenek ránk. Mivel egy utcai pályáról beszélünk, a lehetőségeink korlátozottak. Annyit elárulhatok, hogy nem szeretnénk a Monacói Nagydíjra hasonlítani, ott ugyanis szinte lehetetlen előzni. Egy gyors pályát szeretnénk, sok előzéssel és izgalommal” - tette hozzá a szaúdi szövetség elnöke.

A Hermann Tilke tervezésében elkészült pályákkal kapcsolatban általános kritika, hogy a futamok unalmasak, mert ezeken az aszfaltcsíkokon lehetetlen előzni. Szerinted sikerül a német mérnöknek izgalmat csempésznie a szaúdi utcai pályába?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek