F1: így született meg az Ausztrál Nagydíj elhalasztásáról szóló döntés

Közzétéve:
2020-03-13, 15:56

A döntéshozatal folyamatát Ross Brawn magyarázta el.

Társszerző: Hajdu Balázs

Amikor a McLaren egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírus-tesztje, majd a csapat bejelentette, hogy visszalép az Ausztrál Nagydíjtól, az F1-es döntéshozók hosszú tanácskozásba kezdtek. Ennek végeredményeként törölték a 2020-as idény első versenyhétvégéjét.

A következőkben a Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn mondja el a döntés hátterét

„A Forma-1 egy világméretű versenysorozat, a logisztika szempontjából jó előre kell döntéseket hozni a versenyek megrendezéséről, a szállítmányokat ugyanis már hetekkel a futam előtt a helyszínre küldik. Az Ausztrál Nagydíj lebonyolításával kapcsolatban a helyi hatóságok először a verseny megrendezése mellett voltak.

Mi nagyon szerettük volna megtartani a versenyt. El akartuk indítani a 2020-as Forma-1-es idényt. Ausztrália egy kiváló helyszín, fantasztikusak a szurkolók. Nagy hatással vagyunk a régió gazdaságára, valamint az ausztrál futam is kiemelten fontos számunkra.

A Forma-1-nek megalapozott döntések mentén kell működnie. Sokakat meglepett a koronavírus-járvány gyors terjedése. Olaszországban elképesztő módon kezdett terjedni, ilyen mértékű krízisre senki nem számított. Az elmúlt hetekben többször is beszéltem Mattia Binottóval, a Ferrari csapatfőnökével, az utóbbi 5-7 nap eseményei őt is lehangolták. Mi optimista hangulatban készültünk a versenyre, hogy a nehéz időkben legalább egy kis szórakozási lehetőséget biztosítsunk az embereknek.

Amikor kiderült, hogy koronavírusos a McLaren csapat egyik tagja, emiatt nem kívánnak indulni a versenyen, már tudtuk, hogy komolyan kell foglalkoznunk a témával” - mondta Ross Brawn.

Ferrari

A döntéshozók reakciója

A McLaren bejelentése és a verseny elhalasztása között 12 óra telt el. Vajon mi történt a köztes időben?

„Konzultáltunk a csapatokkal, az egészségügyi hatóságokkal, az FIA-val, valamint a verseny szervezőivel. Egész éjjel ébren voltam, annyi problémával kellett foglalkoznunk. Ezért tartott ilyen sokáig meghozni a döntést. Mi nem autokrata módon működünk, konszenzus alapján hozzuk a határozatokat. Számos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni. Szerintem jó munkát végeztünk, és felelősségteljes döntés született.

Beszélnünk kellett Jean Todttal, az FIA elnökével, Chase Carey, F1 tulajdonosa éppen Vietnámból tartott Melbourne-be. Nagyon stresszes időszakon vagyunk túl” - mesélt a múlt éjszaka történéseiről Brawn.

A szervezők nem tudtak mindenre felkészülni

A szervezők már a versenyhétvége előtt rendelkeztek tervekkel, ám Brawn szerint egy ilyen sokismeretlenes egyenletnél nem lehet minden eshetőségre felkészülni.

„A hatóságokkal próbáltuk modellezni, mi történik egy fertőzött, öt fertőzött, vagy tíz fertőzött esetében. Egyetlen eset miatt 14 embernek kellett karanténba vonulnia, a McLaren csapata számára gyakorlatilag lehetetlenné vált a részvétel. Fontosnak tartom elmondani, hogy az egészségügyi szolgálat kiváló munkát végzett, hiszen sikerült azonosítani, majd elkülöníteni a fertőzött személyt” - árulta el az F1 sportigazgatója.

Melbourne

Hogyan tovább?

Ross Brawn elmondta, egyelőre bizonytalan, mikor és hogyan indulhat el a Forma-1 2020-as idénye. Egyelőre az új menetrend megalkotására koncentrálnak.

„Ilyen helyzettel még soha nem találkoztunk. Túléltem már pénzügyi válságot, drámákat, ám most egy komoly krízissel állunk szemben. Értékeljük a szituációt, valamint a hétvége tapasztalatait. Dolgozunk a további menetrend kidolgozásán. Vannak terveink, szeretnénk a lehető legtöbb futamot megrendezni. Ésszerű döntéseket kell hoznunk, ehhez türelmet kérünk az emberektől” - zárta gondolatait Ross Brawn.

Az interjú óta kiderült, a Kínai Nagydíj mellett elhalasztják a bahreini és a vietnámi futamot is.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek