F1: Kubica büszke arra, hogy bizonyítani tudott a kritikusainak

Közzétéve:
2019-11-26, 18:10

Sokan kételkedtek a lengyel képességeiben, ám ő mégis visszatért a Forma-1-be.

Társszerző: Hajdu Balázs

Mindössze egyetlen világbajnoki pont áll a neve mellett, újonc csapattársa minden időmérőn legyőzte őt. Robert Kubica F1-es visszatérése a Williams színeiben statisztika alapján nem sikerült fényesen. A lengyel pilóta valószínűleg az utolsó Forma-1-es versenyére készül. Elmondása szerint büszke arra, hogy bizonyított azoknak a kritikusoknak, akik kételkedtek a visszatérés lehetőségében.

Kubica visszatérésének útja sokak által jól ismert: 2011-ben majdnem életét vesztette egy ralibalesetben. A hírek szerint ezelőtt a Ferrari ajánlott neki szerződést, ami a szerencsétlen esemény miatt meghiúsult. Hosszú rehabilitáció következett, majd 2017-ben a Renault Forma-1-es tesztlehetőséget ajánlott neki. 2019-ben végül a Williams adott Kubicának lehetőséget a teljes visszatérésre.

Mielőtt autóba ült volna, sokan megkérdőjelezték fizikai alkalmasságát, ugyanis a fent említett ralibalesetben súlyosan és maradandóan megsérült a jobb karja. Néhányan azt állították, hogy Monacóban képtelen lesz egyáltalán rajthoz állni – végül az lett Kubica egyik legjobb versenye idén.

A Brazil Nagydíj előtt Kubica elmondta: büszke arra, hogy bizonyított azoknak, akik a szezon előtt kétkedtek a képességeiben.

„Sokan gondolták, hogy a sérüléseim miatt nem leszek képes versenyezni. Számos történetet hallottam, mely szerint majd gondjaim lesznek a rajtot követő métereken. Szerintem nagyon jól menedzseltem az első köröket. Hallottam olyan pletykákat is, hogy nem tudok majd rajthoz állni a Monacói Nagydíjon. Bár nagy volt a lemaradásom, mégis az volt az egyik legjobb versenyem idén. A teljesítménnyel általában nem lehetek elégedett, viszont örülök, hogy a testem és az elmém képes volt jól reagálni a kihívásokra.”

Kubica a Williams overáljában, napszemüvegben

Interlagosban Kubica a csapattal való kapcsolatáról és a Williams FW42 gyengeségeiről is szót ejtett. A tervek szerint 2020-ban a jelenleg az F2-ben versenyző Nicholas Latifi veheti át a lengyel pilóta helyét.

„A közvélemény csak árnyalt képet kapott arról, hogy min mentünk keresztül ebben a szezonban. Számos tényező hátráltatott bennünket, talán jobban is kezelhettünk volna bizonyos helyzeteket. Ha az autó fejlődik és lesz egy kis tempó, akkor mindenki számára könnyebbé válik a munka. Én már ebben nem veszek részt, hiszen elhagyom a Williamst, ám remélem, hogy a csapatnak sikerül előrelépést felmutatni. Ezek a srácok keményen dolgoznak, megérdemlik, hogy szebb napok köszöntsenek rájuk” - zárta gondolatait Kubica.

Robert Kubica egyszeres futamgyőztesként távozik a Forma-1-ből – a hírek szerint azonban nem teljesen, hiszen több csapat is ajánlott neki tesztpilótai állást. Sokan úgy vélik, ha nincs az a ralibaleset, akkor ő lehetett volna Lengyelország első F1-es világbajnoka. Te mit gondolsz erről?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek