2021. december 10. | 14:27

Megállítani nem tudja őket, ám egy baleset okozása pontlevonással vagy kizárással is járhat.

A pénteki első szabadedzéssel kezdetét veszi a 2021-es szezon utolsó Forma-1-es hétvégéje. Az Abu Dzabi Nagydíjon dől el az egyéni – és a konstruktőri – világbajnoki cím sorsa. A finálé előtt Max Verstappen és Lewis Hamilton egyenlő pontszámmal áll, ilyen izgalmasra befejezésre 47 éve nem volt példa a Száguldó Cirkuszban.

Több futamgyőzelmének köszönhetően hivatalosan Verstappen vezeti a tabellát, így abban az esetben, ha egyikük sem szerez pontot, ő lenne a világbajnok. Többen úgy vélik, hogy a Red Bull holland pilótája sportszerűtlen eszközöket is bevethet Hamilton ellen. Michael Masi, az FIA versenyigazgatója figyelmeztette a bajnoki riválisokat, hogy a szándékos ütközésnek súlyos következményei lehetnek.

„Nem tudom irányítani a versenyzők cselekedeteit. A szabályok adta keretek között mozogva oszthatunk ki büntetéseket. A Nemzetközi Sportkódex továbbá kimondja, hogy a versenybírók súlyosabb esetben kizárhatják a vétkes pilótákat, valamint világbajnoki pontokat vonhatnak le tőlük. Reméljük, hogy erre nem lesz szükség, a csapatokat és a versenyzőket mindenesetre figyelmeztettük ezzel az előírással kapcsolatban” – mondta Masi az angol The Daily Mail című lapnak.

Az FIA versenyigazgató abban bízik, hogy a 2021-es világbajnoki cím a pályán dől majd el, tiszta és sportszerű körülmények között. A sportszerűséget és az esetleges büntetéseket a Szaúd-Arábiai Nagydíjon történtek miatt is hangsúlyozni kell, ahol egy félreértett elengedési manőver során Lewis Hamilton hátulról eltalálta Max Verstappen autóját.

A holland egy pályaelhagyással járó előnyszerzésért 5 másodperces, a hirtelen fékezésért pedig 10 másodperces büntetést kapott. Masi szerint mindkét pilóta ismeri a szabályokat, és tudják, hol a határ.

„Lehet, hogy ők nem akarják elismerni, de mélyen legbelül tudják, mit engednek a szabályok, mi fér bele a sportszerűség kereteibe. Minden esetet külön kell kezelni. Vannak hasonlónak látszó helyzetet, ám ezeket nem lehet azonos mércével elbírálni. Többen azt gondolják, hogy én szabom meg a büntetések mértékét, ám a valóságban erről a független versenybírók testülete dönt” – tette hozzá a 42 éves sportszakember.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Szaúd-Arábiai Nagydíjon történt események kapcsán elmondta, hiányzik neki Charlie Whiting, aki hosszú éveken át ellátta a versenyigazgatói teendőket. Michael Masit azonban nem igazán aggasztják az efféle bírálatot tartalmazó megjegyzések.

„A verseny hevében láttunk és hallottunk heves reakciókat mindkét csapatfőnök részéről. A véleményük elmondásához természetesen joguk van. Charlie iránymutatásai, elképesztő tapasztalata természetesen nekünk is hiányzik. A csapatom és én igyekszünk a lehető legjobb munkát végezni. Az emberek természetesen csalódottan reagálnak, ha ellenük születik egy döntés. Ez érthető, hiszen a sportág csúcsáról beszélünk” – mondta Michael Masi.

2021 utolsó F1-es futama, a világbajnoki címről döntő Abu Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor rajtol.

Címlapfotó: Alapjarat.hu / Háfra Zsolt