csütörtök - 2023. szeptember 28.
24 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

F1: Miért nem kapott büntetést Valtteri Bottas a Magyar Nagydíjon?

2020. július 21. | 12:32

A Mercedes finn pilótája bemozdult a rajtnál, a büntetés azonban elmaradt.

Harmadik helyen végzett Valtteri Bottas a vasárnap megrendezett Forma-1-es Magyar Nagydíjon. A Mercedes finn pilótája az első sorba kvalifikálta magát a szombati időmérőn, a verseny rajtjánál azonban problémái akadtak. Már az élő közvetítésben is látható volt, ahogy Bottas autója előrefelé mozdult, mielőtt a piros lámpák kialudtak volna. A finn versenyző ennek köszönhetően számos pozíciót veszített, a büntetést pedig megúszta. Az alábbiakban a Mercedes pilótája, valamint Michael Masi versenyigazgató magyarázzák a történteket.

Bottasnak a második helyről rajtolva remek esélye lehetett volna arra, hogy Hamilton megtámadja az első kanyarban. A finn versenyző azonban idejekorán elindult, majd megállt, így egészen a hatodik helyig esett vissza. Végül dobogóra állhatott, ám így is elveszítette első helyét a világbajnoki pontversenyben.

„Az indítólámpákat figyeltem, mind az öt piros lámpa kigyulladt, én pedig vártam, hogy kialudjanak. Mielőtt ez megtörtént, valami felvillant a kormányon. Talán a műszerfal főképernyője váltott más színre. A szemem és az agyam úgy érzékelte, hogy kialudtak a startlámpák. Ezért reagáltam a kelleténél korábban. A pozíciómból fakadóan, illetve a glória miatt sem láttam túl jól a lámpákat. Furcsa helyzet volt. Meg fogjuk vizsgálni a belsőkamerás felvételeket, és a műszerfalat, hiszen nem szeretnénk több ilyen kellemetlen pillanatot átélni” - magyarázta a helyzetet saját szemszögéből Bottas.

Bottas bemozdulását az ötödik helyről induló Vettel is észrevette, rögtön jelentette is az esetet csapatrádión keresztül. A Ferrari német pilótája egyébként hasonló szituációt úszott meg büntetés nélkül, a 2019-es Japán Nagydíjon.

„A szabályok szerint az autókra erősített érzékelők figyelik a rossz rajtot, illetve, hogy a versenyző kiugrott-e az indításnál. Ez már évek óta így működik. A legutóbbi eset a tavalyi Japán Nagydíjon fordult elő. A hivatalos állásfoglalás szerint van egy két tizedmásodperces toleranciahatár. Amennyiben az adott bemozdulás ezen a határon belül van, nem szükséges büntetést kiszabni. Ezért nem büntettük Bottast sem” - mondta el Michael Masi, az FIA versenyigazgatója.

  • Címkék:
  • F1
1,2 milliárd forintért kelt el Ken Miles egykori versenyautója, a „Repülő Mustang” Alapjaiban szervezhetik át a gyengélkedő Ferrari F1-es csapatát

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!