F1: Minden idők legjobb előzései

Közzétéve:
2019-04-06, 12:00

A Forma-1-ben az előzések adják a versenyek sava-borsát, a legemlékezetesebbekből most láthatsz egy rövid összeállítást!

Társszerző: Hajdu Balázs

Amint azt korábban már olvashattad, körülbelül egy hónap múlva kerül sor a Kínai Nagydíjra, mely az 1000. világbajnoki futam lesz a Forma-1 történetében. Ennek alkalmából összegyűjtöttem néhány látványos előzést, kerék-a-kerék elleni csatát. Sokszor az idegek csatája ez, ez teszi – vagyis tenné -  olyan izgalmassá az autóversenyzést.

Hány előzés van futamonként?

2018-ban összesen 686 előzést láthattott a nagyközönség – ebben nincsenek benne az első körös helycserék és a műszaki problémából fakadó kikerülések. Ez a szám még a történelmi összehasonlításban sem olyan rossz. A nyolcvanas évek eleje óta vezetett előzési statisztikákból kiderül, hogy akkoriban átlagosan 40 előzés volt versenyenként.

Verstappen jeleskedik az előzések tekintetében
Verstappen jeleskedik az előzések tekintetében

Tavaly ez a szám 33-ra jött ki. A kilencvenes években aztán visszaesés következett. 1990-ban átlagosan 30,86, 1995-ben csak 17,47 előzés volt. A mélypontot 2005 jelentette, amikor mindössze 10 előzés történt futamonként.

Az előzés a Forma-1 alfája és omegája

Az előzéseknél azonban nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít. 2005 ebből a szempontból kifejezetten jó volt. Különös tekintettel a Giancarlo Fischella-Kimi Räikkönen ütközetre a Japán Nagydíjon, mely eldöntötte a verseny végkimenetelét. Az előzések száma aztán ismét elkezdett megnőni. Ez napjainkban az állítható hátsó szárnynak, valamint a kötelező kerékcserének is köszönhető.

A legjobb előzések az F1 történetében

A felejthetetlen manőverek közé tartozik a 2000-es Belga Nagydíjon bemutatott előzés. Michael Schumacher és Mika Häkkinen szinte egyszerre érkeztek a lekörözendő Ricardo Zonta mögé. Schumacher kívülről próbált elmenni, ezt kihasználva a finn a belső íven előzött. 

Szintén emlékezetes Nelson Piquet 1986-os előzése Ayrton Sennával szemben a Hungaroringen, vagy Mark Webber 2011-es manővere az Eau Rougeban Fernando Alonso ellen.

A 2019-es idényben a szervezők több előzést, szorosabb csatákat szeretnének látni. Ennek érdekében megnövelték az autók szárnyait, és magasították a hátsó légterelőn. A DRS is használatban maradt, így várhatóan akciódús lesz az idei szezon.

A Forma-1-ben az előzések adják a versenyek sava-borsát. A legjobb 15 előzést az alábbi videóban láthatod.

 

Forrás:

További autós hírek

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

A felvétel egy autós találkozón készült. Az autó sofőrje egy kanyarban rúgta el a több, mint 500 lovas Mercedes – AMG C63s- nek....

Az M7-es autópályán, Pákozd térségében vontak intézkedés alá a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztályának munkatársai 2019. október 14-én...

Egy nap kétszer is lefényképezett a traffipax egy személygépkocsit a 47-es számú főúton, mert az autó vezetője jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt. A...

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság M43-as Autópálya Alosztályának járőrei 2019. október 12-én délelőtt egy bolgár honosságú autószállító trélert ellenőriztek a Kéthalmi pihenőhelyen. A tengelysúly...

Kapcsolódó írások

James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.
2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!