F1: Nem biztos, hogy lesz idén Brazil Nagydíj

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2021-01-13, 09:41

Idén már Sao Paolo-i Nagydíjnak nevezték, miután új promóter és új szerződés is volt, azonban ezt most felfüggesztették.

A brazil futam és helyszín jövője az elmúlt években folyamatosan a levegőben lógott. Ecclestone megállapodása viszont 2020-ban lejárt, hogy aztán a már Stefano Domenicali által leváltott Chase Carey vezette Forma-1-es vezetőség egy egészen érdekes megállapodásra adja a fejét.

A Forma-1 mezőnye a Brazil Nagydíj rajtja után 2019-ben

Történt ugyanis, hogy Interlagos elmaradott pályáját el akarta hagyni a királykategória, hogy Sao Paolóban rendezzenek brazil versenyt, azonban ez a törekvés elbukott, így új promótert kellett keresni a dél-amerikai futamra. Végül egy újonnan alakult cég, a korábbi olimpikon, Alan Adler vezette Brazil Motorsport lett a befutó, akik egyébként nagyobb rendezvények lebonyolítására szakosodtak.

Ám a szerződést egy bíró szerint nem a nyilvánosság bevonásával kötötték, továbbá kifogásolható, hogy Sao Paolo 3,65 millió dollár értékben támogatja az ötéves szerződést.

"A tények kétségkívül jelzik, hogy a nyilvánosság és az átláthatóság elveit erőteljes módon megsértették a szerződő felek. Az ajánlattétel hiánya miatt fel kell függeszteni a szerződés végrehajtását annak felmérése érdekében, hogy voltak-e tényleges források az aláírt megállapodásban részletezett költségek fedezésére" - olvasható a bíró feljegyzéseiben.

Kérdés ezt követően, hogy megtudnak-e egyezni a felek, illetve a Sao Paolo-i hatóságok be tudják-e bizonyítani, hogy tisztességes volt a megállapodás. Ha nem, akkor az is lehet, hogy a promóter és a Forma-1 közötti szerződés végleg érvényességét veszti és elmarad az év második felére tervezett brazil futam.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek