F1: A pilóta, aki éjjel-nappal versenyez – Lando Norris

Közzétéve:
2019-07-27, 12:41

A McLaren újonca minden tőle telhetőt megtesz a fejlődés érdekében.

18 óra. Ennyi időt töltött Lando Norris a 2017-es Japán Nagydíj hétvégéjén a McLaren Technológiai Központjában. A brit versenyző a 3. szabadedzés és az időmérő előtt végzett szimulátoros teszteket, hogy tapasztalataival segítse a csapat két pilótáját. Norris 2019 elején mutatkozhatott be a McLaren színeiben a Forma-1-ben.

„Emlékszem, hogy csütörtökön az egész napot a technológiai központban töltöttem. Majd pár órát aludtam, és éjfélkor már újra a szimulátorban ültem. Elég hosszú nap volt, nagyjából este 6-ig tesztelhettem. Rengeteget tanultam abból az időszakból, felkészített a mostani feladataimra” - emlékezett vissza Norris.

Lando Norris Ausztriában száguld a McLarennel
„Sokat tanultam a szimulátorban eltöltött időszakban, segített felkészülni az F1-re” - mondta Norris

Lando Norris ma már Carlos Sainz csapattársaként szerepel a Száguldó Cirkuszban. Ő a négy brit pilóta egyike a mezőnyben. Az újonc versenyző rögtön a második versenyén 6. helyen végzett Bahreinben, majd pontokat szerzett Bakuban, Franciaországban és Ausztriában. Az eddigi teljesítménye elegendő volt ahhoz, hogy Sainzzal együtt szerződést kapjanak 2020-ra is.

Ausztráliában még az idegeivel küzdött, Bahreinben pedig a megnövekedett önbizalom hozta meg a kiváló eredményt. Most fizetődnek ki azok az évek, melyeket Norris tesztpilótaként a csapatnál töltött.

„Mire sor került a bemutatkozásomra, már jól ismertem a csapatot. Részt vettem néhány szabadedzésen és teszten is. Nyolc napot töltöttem a McLaren különböző részlegein, volt lehetőségem építeni dolgokat, szerettem a szerelőkkel együtt dolgozni. Találkoztam a tervezőkkel, a mérnökökkel és az irodai dolgozókkal is. Kiválóan be tudtam illeszkedni a McLarennél” - tette hozzá Lando Norris.

Lando Norris kávét főz Fernando Alonsónak
Norris munkatapasztalatot gyűjtött a McLarennél, még Fernando Alonsónak is főzött kávét

Lando Norris már gyerekkorában tudatosan készült az autóversenyzésre. Kezdetben még a MotoGP és a kétkeréken száguldás is érdekelte, majd kapott egy gokartot a születésnapjára.

„Egy iskolai napot követően apám elvitt engem és a testvéremet Yeovilba, a Clay Pigeon gokartpályára, ahol a Brit Nemzeti Bajnokság futamát rendezték. Ez volt életem első versenye, amit láttam. Én is ki akartam próbálni. Hamarosan kaptam egy kisméretű gokartot. Egy istállóban kiraktam pár követ, és építettem magamnak egy pályát. A hely nem volt túl nagy, de kezdeti szórakozásnak éppen megfelelt. Végül eljutottam egy rendes gokartpályára, tulajdonképpen ott kezdődött minden” - folytatta múltidézését Norris.

Norris

Hivatalosan 7 éves korában indult a pályafutása. Ő lett a Kart Világbajnokság legfiatalabb győztese.

„Fantasztikus emberek vette körül akkoriban is. Apám és a menedzserem sokat segített, mindent megterveztek számomra. Tudtam, hogy sok edzésre van szükség, oda kell figyelnem az étkezésre. Ebből a szempontból szerencsém is volt” - árulta el a fiatal brit versenyző.

Norris 2014-ben mutatkozott be a Ginetta Junior bajnokságban
Norris 2014-ben mutatkozott be a Ginetta Junior bajnokságban

2014-ben bemutatkozhatott a Ginetta Junior bajnokságban, ahol övé lett az összetett 3. helye, valamint a legjobb újoncnak járó trófea. A következő esztendőben a Carlin színeiben megnyerte az MSA Formula sorozatot. Ugyanezzel az istállóval lett F3-as Európa-bajnok, majd szerepelt az F2-ben is. Annak ellenére kitartott a csapat mellett, hogy egy teljesen új projektről volt szó.

„Tudtuk, hogy kiváló szakembereik vannak. A mérnökök, a szerelők, és a többi munkatárs is kitűnő munkát végez. Ugyanazzal a versenymérnökkel dolgozhattam, akivel két kategóriával lejjebb is. Ő az az ember, akiért tűzbe tenném a kezem. Rengeteget tanultam tőle, nagyon értett az autó beállításához” - méltatta egykori csapatát Lando Norris.

Lando Norris halad a McLarennel Ausztriában

Döntése helyesnek bizonyult: a Carlin megnyerte a konstruktőrök bajnokságát, Norris pedig George Russell mögött a második helyen végzett. Ez a teljesítmény elegendő volt ahhoz, hogy a McLaren autójával rajthoz állhasson a Forma-1-ben. Norris pedig azóta sem lassított a tempón.

Gyakorlatilag éjjel-nappal versenyzem – vagy az aszfalton, vagy pedig az otthoni szimulátoromon. Mindig valami olyat csinálok, aminek köze van az autóversenyzéshez. Imádom ezt csinálni, szenvedélyesen tanulok új dolgokat, szeretnék tovább fejlődni” - mondta a McLaren újonca.

Eddig bejött Norrisnak ez a szorgalmas, nagy munkabírású hozzáállás. Szerinted mire viheti a Száguldó Cirkuszban?

Fotók:

  • Háfra Zsolt
  • Formula 1
Forrás:

További autós hírek

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

A felvétel egy autós találkozón készült. Az autó sofőrje egy kanyarban rúgta el a több, mint 500 lovas Mercedes – AMG C63s- nek....

Az M7-es autópályán, Pákozd térségében vontak intézkedés alá a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztályának munkatársai 2019. október 14-én...

Egy nap kétszer is lefényképezett a traffipax egy személygépkocsit a 47-es számú főúton, mert az autó vezetője jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt. A...

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság M43-as Autópálya Alosztályának járőrei 2019. október 12-én délelőtt egy bolgár honosságú autószállító trélert ellenőriztek a Kéthalmi pihenőhelyen. A tengelysúly...

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2019. február 10.
2019-től a McLaren kiszáll a díjkiosztásból
James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.