F1: A pilóták reakciója a bahreini horrorbalesetre

Közzétéve:
2020-12-01, 11:37

A Haas francia pilótája néhány égési sérüléssel megúszta a Bahreini Nagydíj első körében történt elképesztő balesetet.

Romain Grosjean balesete szolgáltatta a fő beszédtémát a vasárnapi Forma-1-es Bahreini Nagydíjat követően. A Haas francia pilótája a verseny első körében akadt össze Danyiil Kvjattal, autója pedig nagy sebességgel a pálya mellett lévő korlátnak csapódott. Az ütközéstől a Haas kettészakadt és kigyulladt, az autó eleje – a versenyzővel együtt – áthatolt a szalagkorláton. A jelentések szerint Grosjean 28 másodpercet töltött a lángoló roncsban, ahonnan saját erejéből, illetve az orvosi autó személyzetének segítségével távozott. Megdöbbentő jelent volt, évtizedek óta nem volt ilyenre példa a Száguldó Cirkuszban. Grosjeant az esetet követően természetesen kórházba szállították, a csapat közleménye szerint enyhe égési sérülésekkel megúszta a történteket. Ha néhány évvel ezelőtt nem vezetik be a versenyzők fejét védő glóriát, a balesetnek tragikus vége is lehetett volna.

„Nagyon ijesztő látvány volt. Hosszú ideje nem láttunk ehhez hasonló balesetet. Egy autóversenyzőt szíven ütnek az ilyen jelenetek. A pályán ugyan egymás ellen küzdünk, le akarjuk győzni a másikat, ám a biztonságnál nincs fontosabb tényező. Nagyon megkönnyebbültem, amikor láttam Romaint kiszállni. Most kaptunk egy emlékeztetőt arról, mennyire veszélyes ez a sport. Hatalmas a sebesség, elképesztő erők hatnak ránk. Az FIA fantasztikus munkát végzett a biztonsági fejlesztések terén” - mondta a futamgyőztes Lewis Hamilton a leintést követően.

Grosjean

A pilóták közül legtöbben a 2018-ban bevezetett glóriát dicsérték. Ha ez nincs Grosjean autóján…inkább le sem írom, mi történhetett volna.

„Csodával határos, hogy megmenekült. Nagyon örülök, hogy a glóriát bevezették, így Romain élve szállhatott ki az autóból a baleset után” - fogalmazott Kevin Magnussen, Grosjean csapattársa.

George Russell nagyon közel volt a történtekhez, a visszapillantó tükörben látta a lángokat.

„A robbanás és a lángok egy film egyik jelenetéhez hasonlítottak. Elképesztően hálásak vagyunk a glóriáért. Semmi kétség, hogy enélkül más kimenetele lett volna a balesetnek. Az FIA és az F1  az elmúlt években remek munkát végzett a biztonságosabb versenyzés érdekében” - tette hozzá a Williams brit pilótája.

Grosjean

Max Verstappen úgy véli, az eset bebizonyította, kár volt esztétikai okok miatt kritizálni a glóriát.

„Elképesztően nagy baleset volt. Ijesztő volt látni a lángokat, ám szerencsére Grosjean ki tudott ugrani az égő autóból. Szerintem a glória ma megmentette az életét. Kezdetben én is ellene voltam, mert nem találtam esztétikusnak. Ma már másképp látom a dolgot. Első és legfontosabb a biztonság, így értékelnünk kell minden erőfeszítést ebbe az irányba” - mondta a Bahreini Nagydíj második helyezettje.

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója közölte, a baleset körülményeinek teljes kivizsgálása már megkezdődött.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Romain Grosjean a Haas garázsában mereng
2020. december 02.
Egy beváltatlan ígéret, aki a baleseteiről marad emlékezetes.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek