F1: Titokzatos befektető pályázott a Brown GP-re

Közzétéve:
2019-10-06, 07:55

A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.

Társszerző: Hajdu Balázs

2008 év végén a Honda mindenkit sokkolt, amikor bejelentette, hogy kiszáll a Forma-1-ből. A csapat vezérigazgatója Nick Fry és Ross Brawn csapatfőnök meggyőzte a japán cég döntéshozóit, hogy adjanak nekik egy hónapot, és találnak vevőt.

Az érdeklődők között volt a Force India vezére, Vijay Mallya, valamint Sir Richard Branson, a Virgin első embere is. Kevesen tudják, hogy megjelent a horizonton egy harmadik vásárló is, akiről azonban kiderült, hogy nem tisztességesek a szándékai.

Október 3-án jelenik meg Nick Fry könyve, mely a Brawn GP és Jenson Button sikereiről számol be, részletesen bemutatja a történetet.

Vijay Mallya
A Force India korábbi vezetője, Vijay Mallya is az érdeklődők között volt, de az üzlet soha nem jött létre

A titokzatos vevő nem más volt, mint a görög származású brit üzletember, Achilleas Kallakis. Neve ismerősen csenghet a póker rajongói számára, Magyarországon a Korda György és Horvát János által közvetített adásokban találkozhattál vele. Kallakis-t 7 év börtönre ítélték az Egyesült Királyság legnagyobb jelzálogcsalási botrányában, melyben több mint 750 millió fontot csalt ki a bankokból.

2009 decemberében még a legjobb formájában tündökölt. Az elegáns öltönyt és nyakkendőt viselő üzletemberrel való találkozásról a következőket olvashatod Fry könyvében.

„Ross [Brawn] és én a londoni West Endben találkoztunk vele. Ő egy milliárdos görög szállítmányozási vállalkozónak, valamint San Marino köztársaság nagykövetének adta ki magát. Egy kanapén ülve vártunk rá, amikor beviharzott Kallakis. Olyan színpadias belépőt produkált, mintha a királyi család egyik tagja lenne.”

Achilleas Kallakis
Achilleas Kallakis – az üzletember, aki bejelentkezett a Brawn GP megvásárlásáért

„Jó reggelt, uraim. Üljenek csak le. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan sikerült összehoznunk a találkozót” - mondta Kallakis. Azt kell mondanom, rendkívül meggyőző volt, és rögtön a tárgyra tért. Szerette volna megvásárolni a csapatot, és el akart jönni a gyárba körülnézni. Egyenes volt, és kiválóan uralta a tárgyalóterepet. Következő szombaton 10 órára meghívtuk Brackley-be, egy exkluzív gyárlátogatásra. Külön erre volt egy leszállópályánk, ám Kallakis jelezte, hogy a szokványosnál nagyobb géppel érkezik. Ki kellett ürítenünk a parkolónkat, hogy a katonai jellegű repülője elférjen.”

 

„Pár nappal később Rosst- és engem a londoni Ritzbe hívtak vacsorára. A személyzet egy külön termet biztosított számunkra. Kallakist úgy fogadták, mint egy görög istent. „Jó estét, nagykövet úr” - üdvözölték tárgyalópartnerünket.”

„Elég furcsa esténk volt, ami még kellemetlenebbé vált, amikor Achilleas rácsodálkozott, hogy mi miért vagyunk olyan hülyék, hogy adók fizetünk az Egyesült Királyságban.”

„Mi van? Ti tényleg fizettek jövedelemadót? Hát, ti nem vagytok normálisak” - mondta Kallakis.”

„Ekkor ért bennünket az első benyomás, hogy talán valami nincs rendben ezzel a fickóval. A kétségeink annyira felerősödtek, hogy 10 000 fontért felbéreltük a Kroll vállalati nyomozóügynökséget, hogy tudjanak meg többet Kallakisról. Az összes gyanúnk hamar beigazolódott. Egyáltalán nem találtak róla semmit, majd december 23-án megtört a jég. Hatalmas elismerés illeti őket, hogy megtaláltak egy régi amerikai újságot, mely egy bizonyos Stephan Kallakisról írt, aki gyanútlan amerikai és ausztrál állampolgárokat vert át.

A következő napon – Szenteste – Ross és én felhívtuk Achilleas-t az irodámból.

„Mr Kallakis az?” - kérdeztem.

„Igen, én vagyok.”

„Üdv, Achilleas. Itt Nick és Ross a Hondától. Attól tartok, rossz hírünk van.”

Egy rövid hatásszünet következett, és hallottuk, hogy csukódik az ajtó.

„Igen?” - kérdezett vissza Kallakis.

„Nos, Ross és én végeztünk némi kutatást, és találtunk néhány olyan tényt a múltjával kapcsolatban, ami kizárja, hogy a Honda üzletet kössön Önnel. Nagyon sajnáljuk.”

„Micsoda?” - válaszolta aggodalmas hangon Kallakis. „Mi a fenéről beszélnek? Milyen tények a múltamból?” - mondta indulatosan.

Végül úgy döntöttünk, hogy elmondjuk neki a Kroll nyomozásának eredményeit. Kallakis kissé lehiggadt, és próbálta rendezni a sorokat.

„Ugyan már, uraim. Az évekkel ezelőtt volt. Fiatalon mindannyian követünk el hibákat. Miért jelentene ez most problémát? Én segíteni próbálok Önöknek” - mondta a görög.

Amikor vázoltuk, hogy a Hondának rendkívül szigorú szabályai vannak. Ahogy reagált, az megerősítette bennünk, hogy nem ő lesz a megfelelő partnerünk.

„Beszéltek a Hondának az ügynökség jelentéséről?” - kérdezte Achilleas.

„Még nem, most mindenki a karácsonyi szünetet tölti. Ha visszaérnek, meg fogják nézni.”

„Miért nem küldünk nekik egy másik jelentést, és így soha nem kell megtudniuk az igazságot?” - érdeklődött Kallakis.

Nagyon hosszú csend következett. Ross és én döbbenten néztünk egymásra. Ő elhúzta az ujját a torka előtt, ami egyértelmű jel volt számomra.

„Köszönünk mindent Achilleas. Nagyszerű volt, hogy megismerhettük Önt. Boldog karácsonyt és minden jót kívánunk.”

A történet itt véget ért. Négy évvel később született meg a bírósági ítélet Kallakis letartóztatásáról. A görög ez esetben alaposan pórul járt, de vajon milyen rafinériával játszotta meg az osztott ászokat a pókerasztalnál? A lenti videóból ezt is megtudhatod!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek