2022. november 14. | 17:27

George Russell remek teljesítménnyel megszerezte első Forma-1-es futamgyőzelmét, a legtöbben mégis a Red Bull csapatutasításáról beszélnek.

Pályafutása első F1-es futamgyőzelmének örülhetett George Russell a Brazil Nagydíjon. A Mercedes brit pilótája a szombati sprintversenyt is megnyerte, így az élről indulhatott vasárnap, győzelme pedig igazán komolyan nem forgott veszélyben.

A versenyen többször is a pályára küldték a biztonsági autót, a pénteken remeklő Kevin Magnussen számára például rögtön az első körben véget ért a viadal. Hamilton Verstappennel, Norris pedig Leclerc-rel ütközött, a nézőknek tehát nem kellett unatkozniuk vasárnap este.

Egy késői biztonsági autós fázis során többen kereket cseréltek, ennek pedig Sergio Perez lett az egyik vesztese. A Red Bull mexikói pilótáját többen is megelőzték, köztük csapattársa, Max Verstappen is.

Az egyéni és konstruktőri világbajnokságot már korábban bebiztosító osztrák istálló rádión utasította a 6. helyen haladó Verstappent, hogy engedje el Perezt. Ez egy teljesen logikus lépésnek tűnt a bajnoki második hely megszerzése szempontjából, ám a kétszeres világbajnok holland megtagadta a csapatutasítás végrehajtását. Verstappen egy korábbi esetre hivatkozva indokolta döntését, ám ennek megnevezésére nem volt hajlandó.

A találgatások természetesen azonnal beindultak, a holland sajtó pedig tudni is véli a valódi okot. Az idei Monacói Nagydíj időmérő edzésének utolsó szakaszában Perez a falnak ütközött, így a mögötte érkezők már nem tudtak javítani, a piros zászlóval megszakított etapot pedig már nem indították újra.

A mexikói a harmadik rajthelyről indulhatott, megelőzve Verstappent, így a csapat nála alkalmazta a kedvezőbb taktikát. A feltételezések szerint Perez ezt szándákosan csinálta, Verstappen pedig a monacói eset miatt nem engedte el kollégáját Brazíliában.

„Ez megmutatja, ki is ő valójában. Nem tudom, miért nem engedett el, ezt tőle kell megkérdezni. Én annyi mindent megtettem már érte, csalódottnak érzem magam” – nyilatkozta Perez.

A Red Bull rögtön a leintést követően megbeszélést tartott a pilótákkal, Max Verstappent csak ezt követően engedték a kamerák elé.

„Mindent megbeszéltünk, én elmondtam az indokaimat, szerintem megértették. Korábban ezt már elmagyaráztam a csapatnak, így nem volt ebben semmi újdonság. A legfontosabb, hogy csapatként dolgozzunk tovább a jövőben. Abu-dzabiba is a futamgyőzelemért megyünk, ha lesz lehetőségem, segíteni fogok Checónak. Ezért is volt fontos ez a megbeszélés. Értem a csalódottságát, de azt is tudniuk kell, én miért cselekedtem így” – fogalmazott Verstappen a Sky Sports riporterei előtt.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke sem árult el többet Verstappen indoklásával kapcsolatban. Azt azonban hangsúlyozta, számukra most Perez második helye jelenti a prioritást.

„Egységes csapatként utazunk az utolsó futamra, ahol mindent megteszünk, hogy Checónak segítsünk a második hely megszerzésében. Max is támogatni fogja őt. Nem akarok belemenni abba, amiről zárt ajtók mögött beszélgettünk. A pilóták megbeszéltek mindent, kezet ráztak. A második hely sorsa Checo és Charles [Leclerc] között dől el, Max pedig segíteni fog” – tette hozzá Horner.

Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője szerint Verstappen szűk látókörűen hozta meg a mostani döntését, mivel nem vette figyelembe, Perez mennyit segített neki a tavalyi utolsó futamon.

„Őszintén szólva, nem értem. Tavaly és idén is megnyerte a világbajnokságot, 2021-ben ráadásul Perez komoly segítséget nyújtott ebben. Jövőre is szüksége lehet a csapattársa támogatására. Szerintem ezzel ő azt akarta bizonyítani, hogy ő az első számú pilóta, neki nem parancsolhat senki” – fogalmazott az egykori F1-es pilóta.